Szükségállapotot rendeltek el Floridában az emberekre is veszélyes algavirágzás miatt

A tengeri élővilágra és az emberekre is veszélyt jelentő, mérgező algatelepek lepték el FloridaKét nap alatt 300 medvét öltek meg Floridában. egyes partvidékeit. A MexikóTízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak egy víznyelő mélyén Mexikóban. i-öböl mentén lévő floridai partok strandjai üresen tátonganak, az utcákon és az éttermekben alig látni embereket, a tudósítások szerint mindenütt átható bűz terjeng, a parton döglött halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. garmadája látható.

Az elszaporodott algákLátványos színváltozás - algák festették meg a Boszporusz vizét. mintegy 240 kilométer hosszan vörös színűre festik a tengert, és a szakemberek szerint tovább terjednek, északi irányban. A vörösalgaTöbb ezer tengeri állat teteme borítja a floridai partokat. -burjánzás csökkenti a vízoxigéntartalmát, ezért a kopoltyúval lélegző tengeri állatok könnyen megfulladnak.

Forrás: Wikimedia Commons/Alejandro Díaz 

Az algák rohamosan pusztítják a tengerTengervízben lebomló műanyagot hoztak létre kínai tudósok. élővilágát: teknősFelszólították a floridaikat, hogy ne fessék színesre a teknősök páncélját. ök, halak, góliát sügérek, lamantinok tetemeit mossa partra a vízHaltemetővé vált egy kínai folyó. , júliusban még egy 7 méteres cetcápaA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. is belepusztult az algamérgezésbe. A héten Sarasotánál kilenc delfinMár nem lehet megmenteni a kúposfejű delfineket Laoszban. tetemét halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászták ki, és a tengerbiológusok most vizsgálják, vajon a vörös algaRovarok, műhús és nyomtatott ételek: mit fog enni 11 milliárd ember?. okozta-e a pusztulásukat. Longboat Key partjáról a múlt héten öt tonna haltetemet takarítottak el.

Forrás: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission

A Floridai Vadvilágkutató Intézet információi szerint a “vörös dagály” különösen a teknősöket pusztítja: az idei szezonban több mint 450 partra sodródott és elpusztult teknőst szedtek össze, és a kutatók becslései szerint mintegy 300-zal közülük az alga méreganyaga végzett.

A vörös alga megjelenése természetes jelenség, de az idén nagyon elburjánzott. Ennek okairól megoszlik a tudósok véleménye, de a legtöbben a 2017 nyarán Florida nyugati partvidékén végigsöprő IrmaÍgy tombolt az Irma hurrikán Saint-Martin világhírű repülőterén. hurrikánnak tulajdonítják. 2004-2005-ben volt hasonlóan erős hurrikánszezon a térségben, és a mérgező algák akkor is elszaporodtak.

Más értékelések szerint az erős esőzések átmosták az Okeechobee-tó gátján a Intenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. ban lévő mérgező vegyi anyagokat. Rick Scott, Florida kormányzója több megyében szükségállapotot rendelt el az emberekre is veszélyesElképesztő méreteket ölt a világ legnagyobb algavirágzása. , légzési nehézségeket okozó alga veszélye miatt. A szakemberek egyelőre tehetetlenek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!