Sokan ajánlják fel segítségüket a tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame újjáépítéséhez

Hatalmas tűz pusztított a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfő este, a tűz következében összeomlott a felújítás alatt álló katedrálisÉrdekes és misztikus lényeket ábrázoló vízköpők. kúp alakú tornya, a huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

A világhírű gótikus székesegyházban a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok az épület felső részében pusztítottak. Egy tűzoltó megsérült a mentés során. A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken kedd hajnalra sikerült eloltani. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

Forrás: flickr/Jose Losada-Fotografía

André Finot, a Notre-Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, de az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. Szakértők szerint a világhírű gótikus épülethez hasonló templomokban rendkívül nehéz a tűzoltás, nagyrészt a rengeteg régi faszerkezet miatt.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök az őt kérdező újságíróknak azt mondta, hogy újjáépítik a Notre-Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. „A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háború70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. ink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma” – fogalmazott az elnök az akkor még lángoló épület előtt. Azt is elmondta, hogy adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. tehetségeinek” segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. Többek közt a japán70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. és a lengyel kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd. Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök a legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel a tűzvészben súlyosan megrongálódott székesegyház helyreállításához.

A szegedi önkormányzat bejelentette, hogy tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az EurópaA struccnál háromszor nagyobb ősmadár fosszíliáira bukkantak a Krím-félszigetnél. egyik szimbólumának számító párizsi székesegyház újjáépítésére. A közlemény szerint száznegyven éve PárizsÓriási patkányok lepték el a Tuileriák kertjét Párizsban. segítséget nyújtott a nagy árvíz után SzegedVirágzik az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében. újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak. A városPárizs - A 10 legnépszerűbb látnivaló. a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják. Székesfehérvár önkormányzata is jelezte, hogy, csatlakozva Szeged városához 10 ezer eurót ajánl fel az újjáépítésére.

Notre Dame Cathedral, icon of Paris, burns

Notre DamePárizs - A 10 legnépszerűbb látnivaló. of Paris is our history, our literature, our imagination”. France’s president says Paris’ iconic cathedral will be rebuilt after a massive fire caused extensive damage to the 850-year-old building.

Közzétette: Al Jazeera English – 2019. április 16., kedd

 

A Notre-Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel. A székesegyház a kereszténység egyik legjelentősebb jelképe, a világörökségA gyönyörű Téli Palota. része.

A Notre-Dame-ot, a Mi Asszonyunk templom6 templom, melyet látni kell. át Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén. A 12. században az épület túl kicsinek bizonyult a rohamosan növekvő párizsi lakosság számára. Ekkor született meg a 135 méter hosszú, 40 méter magas hatalmas székesegyház terve.

1230-Rejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. l a székesegyház jelentős változtatásokon esett át, amelynek révén stílusa a primitív gótika után az úgynevezett rayonnant gótika lett. A királyok a Notre-Dame-ban ülték meg az ünnepeket, a győzelmeiket egészen a 18. századig, a felvilágosodás koráig, amely „sötét évszázada” lett a székesegyháznak.

A Notre-Dame-ot bezárták, rendszeresen fosztogatták, építőanyagnak kiárusították, a homlokzaton lévő királyszobrokat lefejezték. 1802-re nagyrészt helyreállították, és itt ünnepelték a pápával kötött konkordátumot, itt tartották 1804-ben Napóleon megkoronázását, de 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, az érseki palotát romba döntötték. A romantika nagy művészeit megindította a katedrális hányattatott sorsa, így Victor Hugót is klasszikus regénye, A párizsi Notre-Dame megírásával 1831-ben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!