Sikeresen tesztelték a világ legnagyobb légi járművét

Végrehajtották az első sikeres tesztet a világ legnagyobbAllure of the Seas - a világ legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója. légi járművével Nagy-Britanniában. Az Airlander 10 nevű hibridA világ legfurább keverék állatai. légi jármű mintegy 20 percet töltött a levegőben szerdán este a Londontól északra fekvő cardingtoni repülőtéren. A Hybrid Air Vehicles nevű brit cég által kifejlesztett jármű léghajó, helikopter és repülőgépA repülés következő korszaka - ilyen lesz az ablak nélküli repülőgép. keveréke, 92 méter hosszú, vagyis 8 méterrel hosszabb az eddig a világ legnagyobb légi járművének tartott An-225 orosz repülőgépnél. A gyártó szerint a héliummal töltött léghajó 4900 méteres magasságig tud majd emelkedni, sebessége eléri az óránkénti 150 kilométert, akár 10 tonna terhet is szállíthat, és képes lesz egyfolytában akár két hétig is a levegőben maradni.

airlander-3

airlander-4Fotó: Wikipedia/Hybrid Air Vehicles

airlander-2Fotó: Wikipedia/Hybrid Air Vehicles

A szuperléghajót 2007-ben kezdték kifejleszteni az amerikai hadsereg számára, amely Afganisztán légterében végzett volna megfigyeléseket, de a költségvetési megszorítások miatt a PentagonA Pentagon is kaphatott az élő lépfene-baktériumokból. kiszállt a projektből. Végül a brit kormány fektetett bő egymilliárd forintnak megfelelő összeget a fejlesztésbe. Történelmi lépésként, “nagy brit innovációként” ünnepelték szerdán a fejlesztők az Airlander első sikeres tesztjét.

airlanderFotó: Wikipedia/Hybrid Air Vehicles

Szerintük katonai és üzleti felhasználókat is érdekelhet az új típusú légi jármű, mert nincs szüksége kifutópályára és napokon át megszakítás nélkül gyűjthet adatokat és végezhet megfigyelést, olcsón és környezetkímélő módon szállíthat utasokat és teherárut. A gyártó azt reméli, hogy 2021-ig 10 példányt is eladhat a héliummal, tehát nem gyúlékony anyaggal töltött léghajóból. A fejlesztők egy ennél is nagyobb, akár 50 tonna terhet elbíró léghajót szeretnének konstruálni a 2020-as évek elejére. Légügyi szakértők szerint a műszaki sikerFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. ellenére az Airlander 10-nek meg kell küzdenie a léghajókat és a hibrid járműveket övező bizalmatlansággal.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!