Pandabocs született a bécsi állatkertben

Ismét pandabocsElképesztő hasznot hozhat a tokiói állatkertben született pandabocs. született a bécsi, schönbrunni állatkertben: Jang-jang és Lung-huj óriáspandák márciusi nászából vasárnap jött világra a 10 centiméteres pandabocs. Az ápolók vasárnap hallották meg a Jang-jang ketrecében kialakított “ellető dobozból” jövő halk nyekergést. “Az itt elhelyezett kamerákon láttuk csak, hogy a bocs hajnali 5 óra 5 perckor megszületett” – mondta Dagmar Schratter igazgató. Miközben eddig egyetlen más európai állatkertben sem fogant még természetes úton óriáspanda, az új jövevény már a negyedik ilyen pandabocs a bécsi intézményben. Fu Long 2007-ben, Fu Hu 2010-ben, Fu Pao pedig 2013-ban született, kétéves koruk óta mind a hárman Kínában élnek.

panda

Az egyébként is alacsony libidójukról ismert pandák szaporodása és szaporítása nehéz vállalkozás, mivel a nőstényeknél a peteérés ideje mindössze egyszer jön el az évben, és csak e 2-3 nap alatt tudnak megtermékenyülni. A vemhességi idő akár 163 napig is tarthat, így bár a schönbrunni állatkert gondozóinak sikerült lencsevégre kapniuk Jang-jang és Lung-huj párzását, még sokáig nem lehettek biztosak abban, hogy születik-e utód. “Jang-jang tapasztalt anya, odaadóan gondoskodik utódjáról. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az óriáspandák halA legdrágább kaviárok feldolgozásának folyamata. álozási aránya az első egy évben negyven százalék” – tette hozzá Schratter. A pandák születésA kaméleon, akinek még nem tűnt fel, hogy már nem a tojásban van. ükkor nagyon aprók: alig 10 centiméteresek, súlyuk 100 gramm. Jellegzetes fekete-fehér színezetüknek ekkor még semmi nyoma.

A schönbrunni állatkert látogatóinak egyelőre meg kell elégedniük az új lakóról készült fotókkal és videókkal, élőben ugyanis a következő hónapokban még nem láthatják majd a kis pandát. A következő időszakban az elletőbox lesz a “gyerekszoba”. Az állatkertben a pandabocs természetes nevelkedését támogatják, de a gondozók éjjel-nappal figyelik a kamerákon keresztül a kis zugot. Mivel az újszülött nagyon apró, és anyja folyamatosan, intenzíven melegíti rózsaszín, szőrtelen, vakVakon mászta meg hat nap alatt az ezerméteres sziklát. kicsinyét, ezért az apróság csak nagyon ritkán látható a kamerán. A szakértők így a nemét sem tudták még megállapítani. Schratter elmondta, hogy anya és bocsa nyugalmának biztosítása érdekében a továbbiakban zárva tart a pandaház.

Miközben Jang-jang egész nap a kis pandaboccsal foglalkozik, eteti, tisztogatja és melengeti, addig a hím, Lung-huj élete mit sem változott. A hímek a természetben sem vesznek részt az utódok felnevelésében. Az óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak. A Természetvédelmi Világalap (WWFEmelkedett a vadon élő óriáspandák száma. ) 2014-es kutatása szerint 1864 pandaHármas pandaikrek születtek egy dél-kínai állatparkban. él vadon, mind KínaHármas pandaikrek születtek egy dél-kínai állatparkban. délnyugati részén, mintegy 300 állatkertekben.

MTI, zoovienna.at


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!