Összeomlott Málta egyik leghíresebb természeti látnivalója, az Azúr Ablak

Összeomlott és szinte teljesen eltűnt MáltaA máltai Popeye-falu. híres természeti látványossága, az Azúr AblakNemzetközi ötletelést kezdeményezett a máltai kormány az Azúr Ablak összeomlása miatt. , mely a turisták egyik legkedveltebb célpontja volt. A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, mely nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, egy nagy viharA nap képe - felhőszakadás. és a hatalmas hullámok döntötték össze. “Tombolt a tengerKagylóval borított tengerpartok. az Azúr Ablak alatt. A kőhídA máltai Azúr Ablak . hirtelen, nagy robajjal a tengerbe omlott” – mesélte a Times of Malta című lapnak a Gozo-szigeten élő Roger Chessell.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/Freddyolsson

A Máltához tartozó Gozo-szigeten (Għawdex) található különlegesGrüner See - búvárkodás az ausztriai elárasztott völgyben. sziklaképződmény összeomlásáról az ország miniszterelnöke, Joseph Muscat is beszámolt egyik Twitter üzenetében, melyben “szívszoríFestői ház a Narragansett-öbölben. nak” nevezte a természeti látványosság eltűnését.

Gozo szigetA máltai Azúr Ablak . ének egyik legszebb tája a szigetA sziget, amit halálos mérgű kígyók uralnak. nyugati partján elterülő Dwejra, mely nevét egy, a beltenger partján állt házról kapta. Különleges természeti értékei miatt a máltai kormány javasolta az UNESCOA Vrangel-sziget csodálatos élővilága. Világörökség egyik helyszínéül. Itt magasodott a lenyűgöző látványt nyújtó Azúr Ablak, mely március 8-ra virradóan a tengerbe omlott és megsemmisült. Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az Azúr Ablak erózióTengerbe csúszó házak Angliában. ja gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/Berthold Werner

A természetes kőhíd összeomlása nem mondható váratlannak, hiszen a viharok folyamatosan pusztították. Egy tavaly áprilisban készült légi felvételLátványos timelaps felvétel a Dolomitok téli arcáról. már repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is. Idén januárban pedig hatalmas szikladarab szakadt le az Azúr Ablakról. 

Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlangStaffa-sziget - a bazaltoszlopok szigete. beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről. Próbáltak finanszírozható megoldást találni a megmentésre, ám a sziklaképződmény a vártnál jóval gyorsabban pusztult, így nem sikerült megóvni a különleges látványosságot.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/anjab1593

Azúr Ablak


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!