Összeomlott Málta egyik leghíresebb természeti látnivalója, az Azúr Ablak

Összeomlott és szinte teljesen eltűnt MáltaBarangolás Málta legszebb tájain egy látványos úti filmen keresztül. híres természeti látványossága, az Azúr AblakNemzetközi ötletelést kezdeményezett a máltai kormány az Azúr Ablak összeomlása miatt. , mely a turisták egyik legkedveltebb célpontja volt. A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, mely nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, egy nagy viharA nap képe - felhőszakadás. és a hatalmas hullámok döntötték össze. “Tombolt a tengerKagylóval borított tengerpartok. az Azúr Ablak alatt. A kőhídA máltai Azúr Ablak . hirtelen, nagy robajjal a tengerbe omlott” – mesélte a Times of Malta című lapnak a Gozo-szigeten élő Roger Chessell.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/Freddyolsson

A Máltához tartozó Gozo-szigeten (Għawdex) található különleges10 csodálatos hely - különleges természeti képződmények. sziklaképződmény összeomlásáról az ország miniszterelnöke, Joseph Muscat is beszámolt egyik Twitter üzenetében, melyben “szívszoríA világ legtisztább tavai. nak” nevezte a természeti látványosság eltűnését.

Gozo szigetA máltai Azúr Ablak . ének egyik legszebb tája a szigetStaffa-sziget - a bazaltoszlopok szigete. nyugati partján elterülő Dwejra, mely nevét egy, a beltenger partján állt házról kapta. Különleges természeti értékei miatt a máltai kormány javasolta az UNESCOA Vrangel-sziget csodálatos élővilága. Világörökség egyik helyszínéül. Itt magasodott a lenyűgöző látványt nyújtó Azúr Ablak, mely március 8-ra virradóan a tengerbe omlott és megsemmisült. Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az Azúr Ablak erózióTengerbe csúszó házak Angliában. ja gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/Berthold Werner

A természetes kőhíd összeomlása nem mondható váratlannak, hiszen a viharok folyamatosan pusztították. Egy tavaly áprilisban készült légi felvételLátványos timelaps felvétel a Dolomitok téli arcáról. már repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is. Idén januárban pedig hatalmas szikladarab szakadt le az Azúr Ablakról. 

Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlangStaffa-sziget - a bazaltoszlopok szigete. beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről. Próbáltak finanszírozható megoldást találni a megmentésre, ám a sziklaképződmény a vártnál jóval gyorsabban pusztult, így nem sikerült megóvni a különleges látványosságot.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/anjab1593

Azúr Ablak


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!