Nem a képzelet szüleménye az északi fény hangja

Finn kutatók kimutatták, hogy az északi fénnyel, az Aurora borealisLélegzetelállító videót tett közzé a NASA a gyönyörű sarki fényről. szal kapcsolatban emlegetett hang nem az emberi képzelet szüleménye, hanem valóban létezik, különleges elektromágneses jelenség okozza. Unto Laine finn akusztikaprofesszor és kutatócsoportja megállapította, hogy a hang az úgynevezett hőmérsékleti inverzió szintjéről, a talajtól csak mintegy 70 méterre keletkezik. A hőmérsékleti inverzió az a meteorológiai jelenség, amikor – a szokásostól eltérően – a meleg légtömeg a hidegebb légtömegre siklik fel.

sarki-feny-6Forrás: NASA

A felső légkör NapA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. által ionizált tartománya, az ionoszféra pozitív elektromos töltései az inverzióA ködben úszó Grand Canyon. s szinten összeütköznek a talaj szintjéről felemelkedő töltésekkel. A reakció erős hangjelenséggel jár, amely a felszínhez közelítve kerepeléshez, dörgéshez hasonlít. “Akkor a legvalószínűbb a hang, ha az időjárás tökéletes nyugalomban van egy erős geomágneses viharA nap képe - magányos vitorlás. idején. Az optimális feltételek ritkák, ám amikor fennállnak, majdnem száz százalékosan bizonyos, hogy hang keletkezik” – mondta Laine. A professzor 17 éve kezdett a projektbe, mert zavarta az emberi észlelés és a tudományos tények közötti konfliktus. A kutatócsoport friss eredményeit a finnországi Kumóban egy északi fényről szóló szemináriumon ismertették nemrég.

eszaki-fenyForrás: Nicolai Solbakk Willumsen

Az 1900-a évek elején a tudósok úgy vélték, hogy a tényleges elektromágneses jelenség sosem játszódik le a talajtól számított 80 kilométernél alacsonyabban. Az emberi fül valószínűleg semmit sem hall meg ilyen messzeségből, ezért az északi fényhez kapcsolt hangjelenséget a mérőfelszerelések rúdjai által keltett zajnak tulajdonították, vagy úgy gondolták, az a felszíni mágneses viharÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. hangja. Az északi fény hangjának létezését végül az amerikai űrkutatási hivatal (NASAEddig sosem látott fotók kerültek elő a Challenger katasztrófájáról. ) vetette el végérvényesen az 1960-as években, ezután évtizedeken át az emberi képzelet szüleményének tekintették.

szubvihar-5Forrás: Kwon O Chul

KutatásMesterséges hímivarsejteket hoztak létre kutatók a férfi meddőség kezelésére. ának elején felkészült arra, hogy a hang az emberi fül mágneses vihar alatti élettani jelensége az erre érzékenyeknél – mondta Laine professzor. A projektet a sodankylai geofizikai obszervatóriummal együtt indították, eleinte a professzor maga finanszírozta, mert mások nem hitték el, hogy az északi fény hangja valóban létezik.

VIDEÓ:

Cikkajánló: Elképesztő videó egy rendkívül látványos szubviharról


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!