Nem a képzelet szüleménye az északi fény hangja

Finn kutatók kimutatták, hogy az északi fénnyel, az Aurora borealisÍgy tündökölt az északi fény Norvégia egén - varázslatos time-lapse videó. szal kapcsolatban emlegetett hang nem az emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. képzelet szüleménye, hanem valóban létezik, különleges elektromágneses jelenség okozza. Unto Laine finn akusztikaprofesszor és kutatócsoportja megállapította, hogy a hang az úgynevezett hőmérsékleti inverzió szintjéről, a talajtól csak mintegy 70 méterre keletkezik. A hőmérsékleti inverzió az a meteorológiai jelenség, amikor – a szokásostól eltérően – a meleg légtömeg a hidegebb légtömegre siklik fel.

sarki-feny-6Forrás: NASA

A felső légkör NapÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. által ionizált tartománya, az ionoszféra pozitív elektromos töltései az inverzióA ködben úszó Grand Canyon. s szinten összeütköznek a talaj szintjéről felemelkedő töltésekkel. A reakció erős hangjelenséggel jár, amely a felszínhez közelítve kerepeléshez, dörgéshez hasonlít. “Akkor a legvalószínűbb a hang, ha az időjárás tökéletes nyugalomban van egy erős geomágneses viharA nap képe - villámlás a Grand Canyonnál. idején. Az optimális feltételek ritkák, ám amikor fennállnak, majdnem száz százalékosan bizonyos, hogy hang keletkezik” – mondta Laine. A professzor 17 éve kezdett a projektbe, mert zavarta az emberi észlelés és a tudományos tények közötti konfliktus. A kutatócsoport friss eredményeit a finnországi Kumóban egy északi fényről szóló szemináriumon ismertették nemrég.

eszaki-fenyForrás: Nicolai Solbakk Willumsen

Az 1900-a évek elején a tudósok úgy vélték, hogy a tényleges elektromágneses jelenség sosem játszódik le a talajtól számított 80 kilométernél alacsonyabban. Az emberi fül valószínűleg semmit sem hall meg ilyen messzeségből, ezért az északi fényhez kapcsolt hangjelenséget a mérőfelszerelések rúdjai által keltett zajnak tulajdonították, vagy úgy gondolták, az a felszíni mágneses viharÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. hangja. Az északi fény hangjának létezését végül az amerikai űrkutatási hivatal (NASASzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. ) vetette el végérvényesen az 1960-as években, ezután évtizedeken át az emberi képzelet szüleményének tekintették.

szubvihar-5Forrás: Kwon O Chul

KutatásMesterséges hímivarsejteket hoztak létre kutatók a férfi meddőség kezelésére. ának elején felkészült arra, hogy a hang az emberi fül mágneses vihar alatti élettani jelensége az erre érzékenyeknél – mondta Laine professzor. A projektet a sodankylai geofizikai obszervatóriummal együtt indították, eleinte a professzor maga finanszírozta, mert mások nem hitték el, hogy az északi fény hangja valóban létezik.

VIDEÓ:

Cikkajánló: Elképesztő videó egy rendkívül látványos szubviharról


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!