Négy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről

Négy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount EverestA Himalája és térsége, ahogy még sosem láttuk – lenyűgöző felvétel 7000 méter magasból. ről nepáli serpaVilágcsúcs helyett világra szóló tragédia. hegyi vezetők az egy Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napon át zajló takarítás során. Dandu Radzs Ghimire, a turisztikai minisztérium vezetője elmondta, hogy a 12 serpából álló csoport a világ legmagasabb hegyA Rainier-hegy különleges árnyjátéka. ének számos táborából több tucat oxigénpalackot, eldobott konzervdobozokat, köteleket és sátrakat gyűjtött össze.

“Az alaptáborban elkülönítve helyezték el a szemetet, csak az újrafeldolgozható hulladékot hozták vissza Katmanduba. A lehozott szemetet egy újrahasznosítással foglalkozó katmandui cég vette át” – tette hozzá.

Forrás: Wikimedia Commons/shrimpo1967/flickr  

A nepáli mászószezon idején a hegyi vezetők táborokat állítanak fel, ahová az alaptáborból viszik fel az ellátmányt. A törvény szerint minden mászónak legalább nyolc kilogramm hulladékot kell visszavinnie magával, a laza ellenőrzés miatt azonban ezt a szabályt nem tartják be maradéktalanul.

Forrás: Wikimedia Commons/Lloyd Smith

A Mount EverestVilágrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa. 8848 méteres csúcsára eddig mintegy ötezren jutottak fel, több mint 300-an haltak meg a hegyen. Az idei tavaszi szezonban – sokak szerint a túlzsúfoltság miatt – 11-en vesztették életüket. A most lehozott holttesteket a főváros egyik kórházába vitték, törvényszéki orvosszakértő segítségét kérték az azonosításhoz.

A világ legmagasabb pontját és környékét a nagy tömeg, illetve a környezetszennyezésMinden hatodik ember halálát a környezetszennyezés okozza. és a globális felmelegedésSzívszorító felvétel: a kamera előtt halt éhen a jegesmedve. is veszélyezteti. John All, a Western Washington Egyetem professzora, aki társaival együtt heteken át kutatta a hó és a gleccserekRekordméretű gleccserolvadást regisztráltak. állapotát a Mount Everest térségében, a hegyekből a nepáli fővárosba, Katmanduba visszatérve elmondta, hogy sok szennyezőanyagot találtak mélyen a hóba beleivódva, és meglepődtek a hó sötét színén, amikor felásták és átszitálták. A hó burkot képez a kis szennyrészecskék körül, „csapdába ejtve” és a mélyebb rétegekbe szállítva azokat.

Forrás: Pavel Novak/Wikimedia Commons

John All és csapata a Mount Everesten és a környező csúcsokon vizsgálta a hó tisztaságát, a hegyek lábánál pedig a növényeket elemezték. Az emelkedő hőmérséklet „nagyon gyorsan” megolvasztja a havat és a gleccsereket a Mount Everesten, a gleccserek „drámaian” húzódnak vissza a globális felmelegedésEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. következtében. Mivel zsugorodnak, a jégmezőGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. k a jövőben egyre veszélyesebbek lesznek a hegymászók150 hegymászó tolongott a Mount Everest csúcsán. számára – fejtegette a kutató.

Forrás: ilkerender/flickr 

Az amerikai kutatócsoport meg akarta mászni az Everestet és testvércsúcsát, a 8516 méteres Lhocét, de az Everesten kialakult forgalmi torlódás miatt kénytelenek voltak változtatni a terveiken. Arról lemondtak, hogy feljussanak az Everest csúcsára, csak a két csúcs legmagasabban fekvő közös pontjáig, 8000 méterig jutottak fel, és az alacsonyabb testvércsúcsot mászták meg. Májusban ugyanis napokon át hegymászóÖt napon belül másodszor mászta meg a Mount Everestet egy világhírű hegymászó. k százai álltak sorban, hogy feljussanak az Everest csúcsára, példátlan torlódást okozva a világ legmagasabb hegycsúcsA Himalája és térsége, ahogy még sosem láttuk – lenyűgöző felvétel 7000 méter magasból. án. John All szerint túl veszélyes lett volna hómintát gyűjteni a lassan mozgó tömegben.

A „világ tetején” gyűjtött adatokat az Egyesült Államokba visszatérve fogják elemezni, az eredményekről jelentést tesznek közzé. John All és társai hasonló kutatást végeztek 2009-ben is, és mint most elmondták, az elmúlt 10 év alatt „sok minden megváltozott a hegyekben”, és a gleccserek hosszú távú fennmaradását illetően „ökológiailag minden rossz irányba változott”.

Forrás: Wikimedia Commons/Iván Ernesto Gómez

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!