Mitől sárgul a Tádzs Mahal?

Indiai és amerikai kutatók közösen keresték a választ arra, mitől veszítette el ragyogó fehér színét a világ leghíresebb síremléke.

4

A Tádzs MahalA 10 legismertebb kulturális műemlék.  az indiai Agrában található mauzóleum elnevezése. Az épületkomplexumot Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Ennek része az a fehér márvány síremlék is. mely a világ egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. 1983-ban felkerült az UNESCOAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. világörökségi listájára, mint kulturális helyszín, ám az utóbbi években fokozatosan veszti el eredeti ragyogó fehér színét. Amerikai és indiai kutatók feltételezése az volt, hogy a levegőben lévő szénrészecskék és szálló porHomokvihar tombolt az Indiai-Óceán felett. miatt szükséges egyre gyakrabban a márványcsarnok és a minaretek felszínét tisztítani.

2

Agra városJodhpur - India kék városa. ában és környékén az elmúlt évtizedekben megnövekedett energiaigény miatt nagy mennyiségű biomasszát és fosszilis tüzelőanyagot használnak, aminek következtében drasztikusan nőtt a levegőszennyezésElképesztő összefogásnak köszönhetően tisztult meg India szemétben fuldokló tengerpartja. mértéke. A kutatók 2011 november és 2012 júniusa között folyamatosan mérték ennek mértékét. A 2.5 mikronnál kisebb átmérőjű szennyező részecskéket szűrték és analizálták, majd összehasonlították az épület felszínéről vett mintával.

„A kutatás kimutatta, hogy a szennyeződések, amelyek elszíntelenítik a Tádzs Mahalt, barna- és fekete kőszén elégetéséből származó szemcsés részecskék.” – mondta el Michael Bergin, a kutatócsapat vezetője, a GeorgiaGeorgia Aquarium - a világ egyik legnagyobb akváriuma. Institute of Technology professzora. Az épületet szennyező anyag ismeretében vált lehetővé annak leghatékonyabb eltávolítási módját kidolgozni. Az épületkomplexum fehér márvány falairól az indiai hatóságok egy speciális iszappakolással igyekeznek eltávolítani a rárakódott sárga szennyeződéseket.

5

7

8


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!