Minden idők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég

Minden idők legkisebbEh'haeusl - világ legkisebb szállodája. januári kiterjedését érte el a tengeri jégVirágzó jegesmedve-populációt találtak a Csukcs-tenger térségében. az Északi-sark térségében az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) adatai szerint. A világ időjárásnak januári alakulásáról közzétett összegzésében a NOAA kiemelte, hogy az északi-sarki tengeri jégÚjabb negatív rekord az Északi-sark jegénél. januári kiterjedése 9,4 százalékkal elmaradt az 1981-2010 között mért átlagos kiterjedéstől, és a feljegyzések 1979-es kezdete óta a legkisebb volt. Az antarktiszi tengeri jégmező is 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál, ami a második legkisebb januári kiterjedés.

Forrás: Wikimedia Commons/P199

Az intézet adatai szerint 2018 első hónapja a La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére az ötödik legmelegebb január volt 1880 óta. 1977 óta az idei volt az egymást követő 42. január, és 1985 januárja óta az egymást követő 397. hónapKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. , amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a 20. századi átlagnál.

Forrás: NASA Goddard Space Flight Center/flickr 

A januári hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. és csapadékmennyiség Óceánia térségében és Európában döntött rekordokat. Előbbi esetében minden idők legmelegebb januárját jegyezték fel 1909 óta. Európában a második legmelegebb január volt idén 1910 óta, csupán 2007-ben volt melegebb az év első hónapja a kontinensen. Ausztriában és Franciaországban a legcsapadékosabb időjárást jegyezték fel több mint 35 éve.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques

NOAA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!