Megmenekülhet a kihalástól a hegyi gorilla

Több mint 1000-re emelkedett a vadon élő hegyi gorillákMeggyászolják halott társaikat a gorillák. száma, vagyis többszörösére nőtt az elmúlt három évtizedben a kihalásA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. én lévő állatfaj populációja, dacára a vadorzásnak, a polgárháborúknak, és élőhelyük zsugorodásLesújtó eredményre jutottak a gleccsereket vizsgáló kutatók Norvégiában. ának – közölte a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet. Szakértők szerint a természetvédelemMagyar természetfotós képe nyerte el idén a legviccesebb állatfotó címet. egyik ritkaA vadonban már kihalt berber oroszlán született egy csehországi állatkertben. sikertörténetéről van szó.

Forrás: Wikipedia/Cai Tjeenk Willink 

A vadon élő emberszabásúakA valaha talált legapróbb emberszabású majomfaj fosszíliájára bukkantak. megszámlálása RuandaRészeg gorilla támadt a fotósra. , UgandaTalálkozás a ritka hegyi gorillákkal. és a KongóAz olajfeltárás áldozatai lehetnek Kongó ritka hegyi gorillái. i Demokratikus Köztársaság természetvédelmi hatóságainak, valamint több civil szervezetnek és a Max Planck Intézetnek volt a közös projektje. A három afrikai ország határtérségében fekvő VirungaA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. -vulkánok régióját a legfrissebb számlálás szerint legkevesebb 604 hegyi gorillaMeggyászolják halott társaikat a gorillák. lakja. További 400 példány él az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Ezzel a teljes populáció meghaladja az ezret.

Forrás: Wikimedia Commons/Fanny Schertzer

A kihalás szélén élő ritka állatokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) vörös listáján a “kritikusan veszélyeztetett fajokKína 25 év után ismét engedélyezi a tigris- és orrszarvúcsontok kereskedelmét. ” kategóriájába sorolták. A legutóbb 2010-ben végrehajtott számlálás szerint a Virunga-vulkánok régiójában “legkevesebb 480-ra” becsülték a populációt, míg az 1980-as évek közepén hozzávetőleg 250 állatot tartottak nyilván.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a hegyi gorillákEgy vadőr vigasztalta az árván maradt hegyi gorillát. száma az utóbbi hat évben több mint egynegyedével, vagyis 26 százalékkal nőtt. A kutatók az eredményeket részben a számlálás során alkalmazott jobb módszertannal, másrészt a populáció tényleges növekedésével magyarázzák.

Forrás: Carine06/flickr

A most regisztrált 604 hegyi gorillaAz olajfeltárás áldozatai lehetnek Kongó ritka hegyi gorillái. közül 590-en 41 különböző csoporthoz tartoznak, míg 14-en magányos hímek. A kutatók mintegy 440 négyzetkilométernyi területet fésültek át a hegyi gorillák nyomai után, több mint 2000 kilométeres utat megtéve. A helyszínen begyűjtött mintegy 1100 ürülékminta DNS-vizsgálata több mint másfél évet vett igénybe.

Forrás:  Sharp Photography, sharpphotography/Wikimedia Commons

A hegyi gorillának más gorilla fajokkal összehasonlítva hosszabb és sötétebb szőrzete van, így olyan területeken is megél, ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyed. A gorillák egyedi orr-rajzolatuk, „orrlenyomatuk” alapján is megkülönböztethetők. A hegyi gorilla alapvetően a talajszinten él, négy lábon jár. Gyümölcsökért képes azonban fára is mászni, ha a faTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. elbírja a súlyát, és rövid távon két lábon is tud járni. Ujjízületeire támaszkodva jár (mint a csimpánzA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. , de nem úgy, mint a bonobó és az orangután fajok), súlyát begörbített ujjainak hátulja tartja és nem a tenyere. A hímek tömege általában kétszerese a nőstényekének, eléri a csaknem 200 kg-ot.

Forrás: Wikimedia Commons/Azurfrog

A hegyi gorilla nappali életmódot folytat. Aktív óráinak többségét táplálkozással tölti, mivel sok élelemre van szüksége nagy méretű testének fenntartásához. A reggeli órákban szerzi meg élelmét, késő délelőtt és a déli órákban általában pihen, a délutánt ismét élelemszerzéssel tölti. A gorillák növényekből építenek maguknak minden este új fészket. Csak a fiatalok alszanak anyjukkal egy fészekben. Fészkelő helyüket napkeltekor hagyják el, kivéve ha hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. és felhős idő van, ilyenkor szívesen maradnak behúzódva.

Forrás: Wikimedia Commons/Fanny Schertzer

A hegyi gorillák rendkívül szociális lények: stabil, összetartó csoportokban élnek, melyeket a felnőtt hímek és nőstények közötti hosszan tartó kapcsolatok tartanak egyben. A csoportok rendszerint nem territoriálisak, az ezüsthátú hím inkább a csoportját védi és nem a területét. A Virunga-hegységben élő gorillák között a domináns ezüsthátú hím átlagos csapatvezető státusza 4,7 évig tart.

Forrás: Sharp Photography, sharpphotography /Wikimedia Commons 

Általában az ezüsthátú hím határozza meg a csoport mozgását, az év különböző szakaszaiban a megfelelő táplálékszerző helyre vezetve a csoportot. A csoportban kialakuló konfliktusok rendezésében is szerepet vállal, és védi a családot a külső fenyegetésektől. A pihenő során ő a figyelem középpontja, a fiatalok gyakorta a közelében tartózkodnak és játékukba bevonják. Ha egy anya elpusztul vagy elhagyja a csoportot, általában az ezüsthátú hím az, aki az elhagyott utódot gondozza, néha még azt is megengedi, hogy a fészkében aludjon. Megfigyelték, hogy a gyakorlott ezüsthátú hímek még a vadorzókA vadorzók miatt éjszaka aktívabbak az afrikai elefántok. hurkait is képesek eltávolítani a csoport tagjainak végtagjairól.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!