Megkezdte hazaútját Magyarországra a legkorábban visszatérő gólya

Elindult Magyarországra Izraelből a Báró nevű jeladós fehér gólyaDél-Afrikáig jutott el vándorútján Picur, a magyar fehér gólya. , amely társai közül valószínűleg a legkorábban tér vissza Magyarországra minden évben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMEEzer új odú várja az Afrikából hazatérő szalakótákat. ) pénteki tájékoztatása szerint Báró már Törökország felett repül. Fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a magyarországi fészkeiknél, ám Báró gyakran már február végén megérkezik. A hazatérés pillanatát a nagyközönség is átélheti a madárFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. fészkét figyelő webkamera révén.

imageForrás: mme.hu

A szakemberek egészen tavalyig nem tudták, hogy mi áll a gólyaAz első hazatérő gólya Vas megyében foglalta el fészkét. viselkedésének hátterében. 2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy Báró nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul. Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tud Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni MagyarországDrasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon. ra. Az idei korai indulás jelentős kihívásokkal indult Báró számára. A madarat az Anatóliai-fennsíkon a magyarországi viszonyokat idéző hidegJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. , nappal is tartós fagyok fogadták. Ennek ellenére jól halad és a hétvégén valószínűleg el is éri Európát. Báró útját egy folyamatosan frissített térképen lehet nyomon követni, az alábbi linkre kattintva.

golya-3Fotó: Wikipedia/Manfred Heyde

A legtávolabb telelő két magyar fehér gólya eközben még mindig jó hatezer kilométerrel délebbre, MozambikSikerült megtisztítani Mozambikot a taposóaknáktól az aknakereső patkányoknak köszönhetően. és a Dél-Afrikai Köztársaság szavannáin telel. Mindazonáltal a madarak25 millió madarat ölnek meg évente a Földközi-tenger medencéjében. vonulása – egyetlen faj esetében – sem köthető sem ősszel, sem tavasszal egy adott időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. ponthoz. A madárvonulás mindössze egy hónapig, júliusban szünetel csak Magyarországon, mivel a legkésőbb érkező halvány gezék csak június elején-közepén érnek haza, miközben a legkorábbi indulók, például a fehér gólyákHárom kontinensen, 8 ezer kilométeres vonalon szétszóródva telelnek a magyarországi gólyák. , már augusztusban megkezdik az őszi vonulást.

golya-4Fotó: Wikipedia/Khutuck

A február azért különösen fontos a magyarországi madárállományok szempontjából, mert a hosszú távú vonulók többsége ekkor kezdi meg a végső felkészülést a hosszú hazaútra. A gyűrMikor valósulhat meg az űrlift?. űzési adatokból azt is tudják a szakemberek, hogy a fecskék esetében – és gyaníthatóan a többi fajnál is – a legerősebb szuperhímek indulnak el a legkorábban, így nekik jutnak a legjobb fészkelőterületek.

golya-6Fotó: Wikipedia/Son of Groucho

Forrás: mme.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!