Még húsz Nílus kell, hogy ne legyen „vízszűkében” az emberiség kétharmada

2025-re az emberiség kétharmada „vízszűkében” lesz. Húsz Nílus folyó kellene még ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani az élelmiszer-termelés jelenlegi mértékét. Mi hát a teendő?

Mivel ma már pontosan megállapítható, hogy mekkora egy termékek vízlábnyoma (egy csésze kávéA klímaváltozás a kávé, a narancs vagy a banán árára és elérhetőségére is hatással lesz. ban felhasznált kávé megtermesztéséhez például 140 liter vízOdin a búvárkodó fehér tigris. szükséges), így pontosan kiszámítható, bizonyos mennyiségű vízből mennyi élelmiszer (vagy éppen fogyasztási cikk) állítható elő. Az iparilag fejlett országokBukott államok tízes rangsora. fogyasztói társadalmának vízigénye olyan elképesztő méreteket öltött, hogy a tudósok figyelmeztetnek: ez a fajta termelés nem fenntartható. (A népességAz emberiség fele ebben a "kis" körben él. gyarapodásával pedig a vízigény is növekszik.) Manapság a talajvizeket gyorsabban éljük fel ipari méretű igényeink kielégítésére, mint ahogy azok képesek regenerálni önmagukat.

Milyen fontosabb tendenciák játszanak szerepet ma és a következő 12 évben?

A hétmilliárd fős emberiségből egymilliárd főnek nem megoldott az ivóvízellátása, 2 milliárd pedig nem rendelkezik vezetékes szennyvízelvezetéssel.

vízhiány

Naponta 4500 gyerekEgyre jobban van műtétje óta a túlméretezett fejű kislány. hal meg vízből kapott megbetegedésekben, főként kolerában. Ez felér 10 repülőMalacot szállítottak le egy repülőgépről. gép-szerencsétlenség áldozatainak számával.

kolera

2025-re egymilliárddal többen leszünk a FöldA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. ön, mint most. BolygóLakható lehet a tau Ceti egyik bolygója. nk lakosságának élelmezése ekkor évi 1000 köbkilométer vizet fog igényelni.

water-globe

Tavaly 3800 köbkilométernyi vizet vontak el emberi használatra a tavakból és folyóKajakozás a világ legnagyobb folyami barlangjában. kból világszerte.

reservoir

A vízigény legnagyobbA világ talán legnagyobb csigájáról nehéz elhinni, hogy valóban létezik. növekedése Kínában, Indiában és az USAMalacot szállítottak le egy repülőgépről. -ban tapasztalható.

mezőgazdaság

Indiában a növényRaflézia - az egyik legnagyobb virág a világon. öntözés 60 százaléka, az ivóvízfogyasztás 85 százaléka függ a felszíni vizektől. 20 év múlva a legtöbb vízforrásuk kimerül vagy a kimerülés szélére jut. Új-Delhiben már most azért mondanak le műtéteket, mert nincs víz az eszközök sterilizálására, a helységek kitakarítására, sőt kézmosásra sem! Rendszeresen megesik, hogy a puccos bevásárlóközpontokban el kell zárni a mellékhelyiségek vízellátását.

Új-delhi

Az afrikai országok a Nílus használata, a közel-keleti államok a TigrisTigris zsákmány lett volna a kecskéből, de a két állat inkább összebarátkozott. és az Eufrátesz megcsapolása felett vitatkoznak. Előbbinek 2030-ra 654 millió főt kellene ellátnia (a 2005-ös 372 millióval szemben).

Euphrates River

Irakban az erdőÚj becslések szerint nyolcszor több, hárombillió fa van a Földön, mint eddig gondolták. irtás is belejátszik a problémába: az Eufrátesz folyó vizének jó része a hőség és az árnyék hiánya miatt párolog el.

euphrates

Az Indián áthaladó Indus látja el Pakisztán öntözésének 80 százalékát. De mivel mindkét ország vízerőművekben bővelkedik, folytonos a vita az áramlat befolyásolásáról.

Indus folyó

A szélességére nézve inkább pataknak nevezhető Jordán-folyóba Jordánia, IzraelIzraelben építik a világ legmagasabb napenergia-tornyát. és a palesztin régió is tisztítatlan, kezeletlen szennyvizet önt.

jordan-folyo

Kelet-Ázsiában az egy főre jutó természetes vízkészlet-mennyiség 1950 óta 70(!) százalékkal zuhant, állítja az Ázsiai Fejlesztési Bank. Ez a világ egyik legkiszolgáltatottabb régiója vízügyi szempontból, mivel évente 25 millió fővel nő itt a népesség.

vízhiány

KínaKarok nélkül műveli a földjét és látja el beteg édesanyját egy kínai férfi. mezőgazdaság60 billió dollárt visz el az arktiszi metán. ának és energiaszektorának rohamos tempóban növekvő vízigénye 50 milliárd köbméterrel több, mint amennyi víz elérhető.

6

ThaiföldMegtanítják búvárkodni a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeket, hogy ki tudják őket menteni. , LaoszAhol a bombák a mindennapok részei - lövedékekből használati tárgyak Laoszban. , KambodzsaLátványos felvétel Délkelet-Ázsia legcsodásabb vidékeiről. és Vietnam azért veszekedik Kínával, mert szerintük a nagyhatalom vízerőműveivel eltereli a Mekong-folyó vizét, s csökkenti a továbbáramló víztömeget. Laosz és Kambodzsa 10 gáterőművet készül építeni a folyón.

Mekong_River


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!