Még a kutatókat is meglepte a mélytengerek egyik legfurcsább élőlénye

Igencsak bizarrSoha nem látott felvételt készítettek a világ egyik legkülönösebb mélytengeri élőlényéről. mélytengeri élőlénySoha nem látott felvételt készítettek a világ egyik legkülönösebb mélytengeri élőlényéről. t, egy pelikánangolnát (Eurypharynx pelecanoides) sikerült megörökíteniük a kutatóknak egy HawaiiA világ egyik legnagyobb fehér cápájával úszkált együtt egy búvárcsapat Hawaii partjainál. közelében található tengeri természetvédelmi területen. A ritkaElőször bukkantak a rubin tengeri sárkány élő példányaira. felvételen az látható, amint a különös teremtmény kinyitja a száját, zacskószerűen felfúvódik, és ezzel eredeti mérete többszörösére növekszik. A kutatók egy mélytengeri expedíció során, a Nautilus kutatóhajó segítségével bukkantak rá a pelikánangolnára a Papahanaumokuakea tengeri rezervátumban, több száz méteres mélységben.

A fekete állat először megpróbálta elijeszteni a hívatlan vendégeket, ám végül feladta a hiábavaló kísérletet, és “visszazsugorodott” normális méretére, majd elúszott. A csak elvétve megfigyelhető állat még a szakértőket is meglepte.

“Éppen a mélytengeri korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. életterét filmeztük és fotóztuk, amikor megláttuk ezt a furcsaRitka, különös kinézetű cápát fogtak a dél-ausztrál partoknál. , fekete teremtményt. Nagyon meglepő volt” – mondta Thomas Hourigan kutató.

Az akár egy méteresre is megnövő pelikánangolna többnyire 1400 méteres mélységben él, éppen ezért nagyon ritkán kerül emberi szemA nap képe - az emberi szem közelről. elé. Ragadozó halA félelmetes kinézetű fekete sárkányhal. , amely főleg úszórákokkal táplálkozik, de étrendjét kiegészítheti csontos halakkal, fejlábúakkal és más gerinctelenekkel. A saját méretével azonos, sőt nagyobb prédaállatokat is képes bekebelezni. A gerinces állatvilágon belül nincs még egy olyan élőlény, amelynek a test arányához viszonyítva akkora szája lenne, mint a pelikánangolnának.

A pelikánangolna mindhárom főbb óceán trópusi és mérsékelt öveiben előfordul. Az eddig kifogott példányok közül a legnagyobb hímek elérték a 100 centiméteres hosszúságot. Az alsó állkapocshoz hatalmas toroklebeny társul, hasonlatosan a névadó pelikánhoz, illetve a gödényfélékhez. Szájában a kígyókéhoz hasonló vékony, ritkás és hátrafelé hajló tűhegyes fogak sorakoznak.

A farokúszója hátrafelé haladva, egyre vékonyabb lesz, s nagy részén világíKülönleges, fekete hattyú Győrben. szervek találhatók. A kifogott példányok, valamint a nőstényekben talált ikrák vizsgálata arra enged következtetni, hogy ez a mélytengeri halfaj egyszer szaporodó, vagyis az első szaporodása után nem sokkal elpusztul.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!