Medvebocsot láttak Heves megyében

Ismét medvét észleletek hazánkban: a mostani találkozás Heves megyében, BalatonGyönyörű drónfelvétel a befagyott Balatonról. település határában történt. A Heol.hu beszámolója szerint Petrók György fotós még március 30-án látott egy kis termetű medvét, amikor hajnali fotózásra készült.

A fotós először nem is látta, hanem hallotta a medvét: arra lett figyelmes, hogy az egyik tanyán élő állatok egyszerre kezdtek el “kiabálni”. A hangzavar szokatlan volt a környéken szívesen fotózó férfinak, aki ezúttal szarvasok átvonulását szerette volna megörökíteni. Ekkor látta meg a medvét, igaz, csak néhány másodpercre. Petrók úgy véli, egy bocsot láthatott. Mivel az állat rendkívül gyorsan eltűnt, nem sikerült lefotóznia.

Forrás: Wikimedia Commons/Horvabe

Leírása szerint hajnal háromnegyed öt körül érkezett erdőszéli leshelyére. Negyed hat tájban lett figyelmes arra, hogy a balatoni tanyaTanya egy kijevi lakónegyed közepén. felől libák, kutyák, tyúkok és más állatok egyszerre kezdtek hangoskodni. Sosem hallott ilyen riadt hangzavart, pedig többször dolgozott már a környéken hajnalban. Később kezdte fotózni azt a szarvasRészeg jávorszarvas az almafán. rudlit, amelyet szeretett volna lencsevégre kapni, ám az állatok felfigyeltek rá, szép lassan kezdtek átvonulni a domb túloldalára.

A felkelő napra sandított, ekkor látta meg a medvét, amely a szarvasok és egyben Borsodnádasd irányába futott. Pár másodpercig látta csak, egy kis termetű példány volt, de nem sikerült képet készítenie, mert villámgyorsan eltűnt. Véleménye szerint egy nagyobb bocsMedvecsalád szegődött egy túrázó mellé Alaszkában. lehetett, de a sebessége így is megdöbbentette. A leshelyre már nem ült le a fotós, mert az erdőben motoszkálást hallott, ami lehetett szarvas, vaddisznó, de akár a medveÚgy sétált be a medve a rendőrségre, mintha csak ott dolgozna. is.

Illusztráció (Forrás: Wikimedia Commons/Marini87

“Azóta beszéltem Balaton polgármesterével, vadászokkal és annak a tanyának a tulajdonosával is, akinek marhái arrafelé legelnek. Utóbbi beszámolt arról, hogy pár nappal korábban egy lelőtt vaddisznó eltűnt a helyéről, míg ő az autóVideóra vették, ahogy egy kíváncsi fekete medve beszáll egy parkoló furgonba. jához bowdenért ment. Kérdés, hogy a zsákmányt el tudta volna-e húzni egy bocs. Egyébként Borsodnádasd környékén már voltak medveészlelések. Egyre több jel mutatja, hogy itt próbálnak letelepedni. Beszéltem környékbeliekkel, akik szerint voltak már nyomai a medve jelenlétének” – mondta a lapnak a fotós.

A barna medveHúsz barnamedvét akarnak kilőni a Magas-Tátrában. Magyarországon fokozottan védett faj, tilos egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása. A medve jelenlétére az északi országrészben a korábbi évekhez képest egyre több észlelés utal és várhatóan ez a folyamat nem is fog változni. A Kárpátok stabil medve élőhelyein a védelmi intézkedések következtében nőtt a medvékCsodálatos képeket készített a fotós, aki napokat töltött el az erdőben 40 medve társaságában. egyedszáma. Ennek természetes következménye hogy új élőhelyeket keresnek, és a korábban perifériális területeken is tartósan megjelennek.

Forrás:  NPS/C. Carson

A WWF Magyarország közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Zavartalanságuk biztosítása fontos, a természetvédelmi szervezet a lakosság együttműködését kéri. Az Északi-középhegység területén dolgozó természetvédelmi szakemberek, erdészek, állattartók és vadgazdálkodók eddig is tisztában voltak vele, hogy ezek a nagyragadozók előfordulhatnak a területükön. Állománynövekedésük egy természetes folyamat, amely Európa legtöbb országára jellemző.

Magyarországon a barna medve őshonos, fokozottan védett faj, amely korábban hosszú időre eltűnt hazánkból. Az 1980-as évektől azonban egyre többször észleltek kóborló példányokat az ország területén.

„Természetesen visszatelepülő őshonos nagyragadozóinknak – így a medvének, farkasnak és a hiúznak is – helye és szerepe van az Északi-középhegység erdeiben. Egykor elterjedt, de élőhelyük felszabdalása és üldöztetésük miatt eltűnt nagyragadozóinknak nagy szerepük lehet az erdő növényzetének megújulásában” – mondta Patkó László, a WWFA hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás. MagyarországÓlommérgezés is szerepet játszott az egyik legidősebb hazai parlagi sas halálában. nagyragadozó-programjának vezetője.

Cikkajánló: Úszkáló medvét örökítettek meg a Holt-Tiszában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!