Különös rituáléval kötnek barátságokat a vérszívó denevérek

Felöklendezett véres “csókkal” kötnek barátságokat a vérszopó denevérek – derült ki egy új amerikai tanulmányból. A tudósok szerint az általuk megfigyelt viselkedésnek nagy szerepe van a kötődések kialakításában. Ráadásul ha egy denevérGénelemzéssel fejtették meg a vérszívó denevérek titkát. három napig nem eszik, éhen halhat, így a vér megosztása életet menthet.

A Current Biology című szaklapban bemutatott kutatásKét agyi terület felelős a halogatásért. célja az volt, hogy meghatározza, miként alakítanak ki kapcsolatokat ezek az állatok. Megfigyelték, hogy azok a denevérek, amelyeket izolálva egymás mellé helyeztek, a korábban egyáltalán nem ismert párjukkal egymás tisztogatásába kezdtek, majd egymás száját nyalogatták, mielőtt táplálékot cseréltek volna – írja a BBC a tanulmány nyomán.

Forrás: Wikimedia Commons/Oasalehm

“A különböző kolóniákból származó denevérekből csapattársak lettek, akik megpróbálták megmenteni egymás életét” – mondta Gerald Carter, az Ohiói Állami Egyetem viselkedésökológiával foglakozó kutatója.

“A vérszopó denevérek ugyanúgy osztják meg az ételt másokkal, ahogyan a madarakKépesek megtanulni egymás nyelvét a madarak. is felöklendezik azt az utódok számára. Az a különbség ebben az esetben, hogy a denevérek ezt más felnőttekkel is megteszik” – mondta Carter.

A kutató hozzátette, hogy az állatok azt követően is tisztogatják egymást, hogy már megtisztultak. Ez arra enged következtetni, hogy a viselkedés célja nem csupán a higiénia fenntartása.

Forrás: Wikimedia Commons/Gerry Carter

A vérszopó denevér az egyetlen emlősfaj, mely teljes mértékben vérrel táplálkozik, melyhez nagyobb állatok, például marhák megharapása révén jut. Egy napÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. alatt testsúlyuk felét képesek meginni. Más denevérfajok főként gyümölcsökkel, nektárral vagy rovarokkal táplálkoznak. Egy korábbi tudományos kutatás arra jutott, hogy azok a denevérek, melyek fogságban barátságot kötöttek, szabadon engedésük után is megőrzik a kapcsolatot.

Cikkajánló: Génelemzéssel fejtették meg a vérszívó denevérek titkát


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!