Korábban nem tapasztalt részletességgel folytatódik a gravitációs hullámok utáni kutatás

Tovább folytatja gravitációs hullámokTeljesen új utakat nyitott az asztrofizikában a LIGO. utáni kutatásNemzetközi kutatócsoport próbálja feltárni Zélandia titkait. át a továbbfejlesztett lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium (LIGOElőször észleltek neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat. ), amelynek munkáját a VirgoElőször észleltek neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat. olaszországi detektorElőször mutatta ki a szellemrészecskék nyomát a CERN különleges neutrínódetektora. egészíti ki. Az amerikai és brit kormány 25 millió fontot fordított a LIGO továbbfejlesztésére és megújítására, mely 2015-ben a világon elsőként észlelt gravitációs hullámokat.

Lézereit, tükreit és más alkotórészeit újították meg, így most mintegy 40 százalékkal megnövekedett az érzékenysége, tehát az űr még nagyobb területét képes átvizsgálni, mint korábban. Segítségével erőteljes, hullámokat gerjesztő eseményeket keresnek, mint amilyen a fekete lyukakIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. ütközése – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: LIGO/Caltech/MIT/Sonoma State (Aurore Simonnet)

A LIGO két ikerdetektorból áll, az egyik Washington, a másik Louisiana államban található. A fejlesztésnek köszönhetően a műszerek képesek lesznek az eddigihez képest kétszer akkora távolságban is észlelni feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukak ütközését. 2024-re képes lehet korábban nem tapasztalt részletességgel akár naponta több mint három ilyen esemény megfigyelésére. A kutatásban részt vevő Virgo, az olaszországi Európai Gravitációs Obszervatóriumban (EGO) lévő gravitációshullám-detektor szintén megkétszerezte szenzibilitását, működését szintén április elsején kezdi.

Forrás: LIGO/Caltech
Forrás: Virgo Collaboration

2016 februárjában jelentették be Washingtonban, hogy 2015. szeptember 14-én a LIGO tudósainak két fekete lyukGigantikus feketelyukat fedeztek fel, melynek tömege a Napunk 12 milliárdszorosa. összeolvadása révén sikerült közvetlenül megfigyelniük a gravitációs hullámokat egy a Földtől 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Ezzel végre közvetlen bizonyítékot találtak az Albert EinsteinKülönleges égitestekkel tesztelték Albert Einstein elméletét. által 1916-ban megjósolt gravitációs hullámok létezésére, vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására. A felfedezésVéletlenül fedeztek fel egy eddig ismeretlen lepkefajt Izraelben. ért a LIGO három tudósa, Barry C. Barish, Kip S. Thorne és Rainer Weiss fizikai Nobel-díjat kapott 2017-ben.

Forrás: Henze/NASAElkezdte küldeni az adatokat a Nap koronájába merülő űrszonda.

Azóta a LIGO/Virgo detektorok hálózata felfedezett kilenc további feketelyuk-egybeolvadást és két neutroncsillagKülönleges halott csillagot fedeztek fel a Tejútrendszeren kívül. robbanásszerű összeütközését. Utóbbi, a GW170817 néven regisztrált esemény nemcsak gravitációs hullámokat, hanem fényt is generált, melyet az űrben és a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. ön tucatnyi teleszkópRejtélyes rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból. figyelt meg. A fejlesztéseknek köszönhetően a detektorok segítségével a kutatók még több feketelyuk-összeolvadást és szélsőséges eseményt lesznek képesek észlelni.

Forrás: EGO/Virgo Collaboration/Perciballi 

A LIGO Tudományos Együttműködésben több mint ezer ember vesz részt 83 intézményből és 15 országból, Magyarországról a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a debreceni MTA Atommagkutató Intézet összefogásában működő Eötvös Gravity Research Group (EGRG), valamint a Szegedi Tudományegyetem LSC csoportja és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont. A gravitációs hullámok felfedezése tudománytörténeti jelentőségű esemény volt, új korszakot nyitott a világűrGyorsabban nőnek a fekete lyukak. kutatásában: eddig nem látott kozmikus események és objektumok váltak megfigyelhetővé.

LIGO, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!