Konyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén

Amerikai kutatók szerint konyhasó jelenlétét fedezték fel a JupiterA Szaturnusz eddig ismeretlen 20 holdját fedezték fel. negyedik legnagyobb holdja, az Európé felszínén – adta hírül a Science Daily tudományos hírportál. A felszín egyes régióin kivehető sárga folt valójában konyhasó, vagyis nátrium-klorid, amely a tengervíz Kiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. inak fő összetevője is egyben – állapították meg a látható fény színképének vizsgálatával a NASA bolygóEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. kutató részlege, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) által működtetett pasadenai JPL kutatói.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A felfedezésRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. arra utal, hogy az Európé felszín alatti sós óceánja jobban hasonlíthat a földi tengerekre, mint korábban vélték. A tanulmány a Science Advances című tudományos folyóiratban jelent meg.

Az Európé mellett régebben elrepült Voyager21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. és a Galileo űrszondák adatai alapján arra következtettek a csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászok, hogy a bolygót folyékony sós vízréteg borítja, melyet jég zárt magába. A Galileo infravörös spektrométere vízjeget és magnézium-szulfátot, más néven keserűsót vagy Epsom-sót talált. Mivel a jégburok földtani szempontból fiatal és sok jel utal a múltbeli geológiai tevékenységre, azt gyanították, hogy a felszíni só a mélyben fekvő óceánból származik, amely gazdag lehet szulfátokban.

Változott a kép, amikor a Manua Kea-i Keck csillagvizsgáló nagyobb felbontású spektrométerének adatai alapján a tudósok azt látták, hogy a spektrumból a szulfátok jellegzetességei hiányoztak.

Forrás: NASA/JPL/University of Arizona

Kevin Hand, a pasadenai központ kutatója laboratóriumban olyan körülményeknek vetett alá óceáni sókat, mint amilyenek az EuropéBizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján. n uralkodnak, és azt találta, hogy a sók új tulajdonságokat mutatnak, amelyek a fényspektrum látható részében jelentkeznek. A sók színe annyira változott, hogy azonosíthatóvá váltak a látható spektrum elemzésével. A nátrium-klorid, vagyis a konyhasó például olyan sárgássá vált, mint amilyen az Európé geológiailag fiatal Tara régiójában látható.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

“A nátrium-klorid kicsit olyan az Európé felszínén, mint a láthatatlan tinta, mielőtt a sugárzásnak kitettük, nem tudtuk, hogy ott van, utána viszont azonnal szembetűnővé vált” – magyarázta Hand.

“Korábban senki nem vizsgálta látható hullámhosszú elemzéssel az Európét, a Galileónak sem volt ilyen műszere, csak infravöröshöz közeli spektrométere” – tette hozzá Samantha Tumbo, a Caltech kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A HubbleFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. űrteleszkóp segítségével azonosították a Tara Régió felszínén a konyhasó jelenlétét. A kutatók nem tudják garantálni, hogy a konyhasó a felszín alatti óceánból származik, de az új eredmények fényében javasolják az Európé geokémiájának újraértékelését.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!