Ismét videóra vették Zselykét, a magyar farkast

Ismét napvilágot látott egy videó Zselykéről, az Aggteleki Nemzeti ParkVadkamera rögzítette egy hiúz és egy róka találkozását az Aggteleki Nemzeti Parkban. területén élő farkasról, a természetvédők és szakemberek szerint a felvétel igazolja az állatfaj állandó jelenlétét az Északi-középhegységben. A WWF MagyarországA kőröshegyi teknősfarmon helyezték el a Zalában befogott aligátorteknőst. az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a farkasokA kutyák és a farkasok is felismerik, ha igazságtalanul bánnak velük. jelenléte természetvédelmi szempontokból rendkívül előnyös, mivel más vadfajok szabályzásával nagymértékben hozzájárulnak az erdőVeszélyben vannak a kaliforniai óriás mamutfenyők. s tájak egészséges működéséhez. A most közzétett videón az idén nyáron elnevezett fiatal nőstény, Zselyke látható, amint éberen tájékozódik az erdőben, valószínűleg a fajtársaival tartva kapcsolatot.

VIDEÓ:

A vadon élő farkasok a településektől távol, a nagykiterjedésű erdők háborítatlanabb részein élnek. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően az embert messze elkerülik, így megpillantásukra alig van esély, leginkább csak a nyomaikkal lehet találkozni. A szakmai vélemények szerint ugyanakkor a ragadozófaj sosem tűnt el teljesen Magyarországról, a Kárpátokhoz tartozó Északi-középhegységben mindig előfordult néhány portyázó egyed. A közlemény szerint a farkasokat az erdei élővilág “karmestereinek” is nevezik, mivel irányítják a növényevő nagyvadfajok – szarvasok, őzek, vaddisznók – térbeli elhelyezkedését, és elejtik a beteg vagy sérült egyedeket. A növényevők visszaszorítása további növényZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. és állatfajok ezreire hat kedvezően.

zselyke-farkas-2 Forrás: Szabó Ádám/Aggteleki Nemzeti ParkEgy turistákkal teli terepjáróra támadt rá egy dühös orrszarvú.

“Büszkék vagyunk rá, hogy az Aggteleki Nemzeti ParkGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. Igazgatóság felügyelete alá tartozó tájakon a farkasKevesebb mint kétszáz farkas él vadon Finnországban. élőhelyet talál, és az állomány jelenléte folyamatos” – idézi a közlemény Veress Balázst, az intézmény igazgatóját. A szakember a közleményben hangsúlyozza, az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek, az elmúlt 10 évben semmiféle olyan incidensről nem tudnak, amely során a ragadozók háziállatban tettek volna kárt. Ugyanakkor az utóbbi időkben sem szűnt meg a farkasok kilövésének veszélye, amely ellen vadfigyelő kamerákkal, tereplátogatásokkal, valamint a vadásztársadalomnak a természetvédelmet partnerként elfogadó tagjainak közreműködésével igyekeznek védekezni.

Zselykéről nyáron készült az első felvétel:

Forrás: MTI, Aggteleki Nemzeti Park


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!