Ismeretlen eredetű jeleket fogtak a világűrből

Egy 11 fényévnyi távolságban lévő csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. felől érkező “különös jeleket” észleltek a Puerto Ricó-i Arecibo ObszervatóriumA világ legnagyobb rádióteleszkópja. csillagászai. A kutatók akkor észlelték a pulzáló jeleket, amikor egy csoport vörös törpét figyeltek meg, hogy kiderítsék, keringenek-e körülöttük bolygóÚjabb száz távoli bolygót fedezett fel a Kepler. k vagy más objektumok. Áprilisban és májusban rögzítették a Ross 128Élet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón. és további hat vörös törpe megfigyeléséből származó adatokat. Az elemzés során azonban furcsaságra figyeltek fel. A Szűz csillagképbe tartozó Ross 128 különös rádiójeleket küldött.

Arecibo Obszervatórium (Forrás: H. Schweiker/WIYN and NOAO/AURA/NSF)

Abel Méndez, a Puerto Ricó-i Egyetem lakható bolygókat kutató laboratóriumának igazgatója egy blogbejegyzésben közölte, a rádiójelek eredete ismeretlen. Mint írta: a Ross 128 megfigyelésekor észlelték a különös, tízperces dinamikus spektrumban érkező jeleket.

A jelek leírása szerint “széles sávú, kváziperiodikus, nem polarizált impulzusok, amelyek nagyon erős diszperziós jellegűek”. Hozzátette: úgy vélik, hogy a jelek nem a helyi rádiók okozta interferenciából származnak, ugyanis a közvetlenül a Ross 128 előtt és után megfigyelt vörös törpék esetében nem fogtak fel hasonló jeleket.

Forrás: PHL/UPR Arecibo/Aladin Sky Atlas

A tudósok három elméletet állítottak fel a jelekkel kapcsolatban. Eszerint napkitöréshez hasonló jelenség okozhatja, vagy egy másik objektum bocsáthatja ki őket, amely a csillag láTöbb mint 70 fiókát nevel egy gondoskodó kacsamama. mezejében van, vagy egy távol keringő műholdtól származhatnak. Méndez szerint azonban mindhárom feltételezésnek vannak buktatói. A napkitörés sokkal kisebb frekvencián jelentkezik, és a szóródás alapján a jelnek távolabbi forrásból kellene érkeznie, esetleg sűrű elektronmező lehet jelen. Emellett a Ross 128 látómezejében nincs túl sok közeli objektum, és még sohasem észleltek műholdtól hasonló jelet. A tudós megjegyezte, hogy a földElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. önkívüliekkel kapcsolatos hipotézis mégis számos, annál sokkal valószínűbb magyarázat legvégén szerepel.

A jelek forrásának megállapítására a hétvégén további megfigyeléseket végez az Arecibo Obszervatórium csillagászcsoportja, és más obszervatóriumok, a földönkívüli életet kutató SETI csillagászai is bekapcsolódnak a munkába. Méndez a Newsweek-nek elmondta: azt reméli, hogy a jövő héten már magyarázattal tudnak szolgálni a különös jelenségre. “Már bekészítettem egy Piña Coladát, ha kiderülne, hogy csillagászati jelekről van szó” – mondta a tudós.

Egy vörös törpe művészi ábrázolása (Forrás: NASA/Walt Feimer)

PHL, MTI, Universidad de Puerto RicoLeomlott a híres tengeri "sziklaablak" a Puerto Ricót megrázó földrengésekben. en Arecibo


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!