Igeli oszlop – A több, mint 1750 éves oszlop síremlék

Az igeli oszlop a Mosel-menti Igel faluban az egyedüli olyan föld feletti ókori síremlék, amely az Alpoktól északra eredeti helyén fennmaradt. A Római Birodalom bukása utáni rombolást úgy kerülte el, hogy a középkorban a déli oldalon levő képet Constantius Chlorus és Flavia Iulia Helena egybekelésének tartották.

Igeli oszlop

A 23 méter magas emlékművet 250 körül a Lucius Secundinius Aventinus és Lucius Secundinius testvérpár állíttatta saját maguknak és meghalt hozzátartozóiknak. Az oszlopon a kendőkereskedők mindennapi életéből és a mitológiából vett jelenetek láthatóak. Az eredetileg színesre festett emlékműA Washington-emlékmű. nek a rendeltetése a család halottaira való emlékeztetésen kívül az volt, hogy a Secundiniusok Trier városban levő kendőüzletét reklámozza. Az oszlop korhű színekkel elkészített modellje a trieri Rajnai Tartományi Múzeumban található.

Az emlékmű csúcsát egy kiterjesztett szárnyú sas díszíti. A sast az időjárás eléggé megrongálta, így ma már nehezen felismerhető. A faluOjmjakon - a leghidegebb falu a világon. neve a sas latin megnevezéséből származik. Az igeli oszlopot az UNESCOLofoten-szigetcsoport - Norvégia gyöngyszeme. 1986-ban felvette a VilágörökségLenyűgöző helyszínekkel bővült a világörökségek listája. listájára, Trier római koriRómai kori hajóroncsokra bukkantak Egyiptom partjainál. műemlékeivel együtt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!