Hazafelé tart Afrikából Zoltán, a jeladós fekete gólya

Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. gólyáról, amelyik már harmadik alkalommal teszi meg 13 ezer kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között.

A Gemenc Zrt. közleménye szerint az adatokból kiderül, hogy a madárNem találják Új-Zéland leghíresebb madarát, amely embernek hiszi magát. néhány nappal ezelőtt kezdte el tavaszi vonulását és Szudán déli részén olyan területre ért, ahol megfelelő térerő van az adatátvitelhez. A madár a várakozások szerint március közepén érkezik Gemencre. Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. , amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásáról.

 A madárra 2016. júniusában szereltek jeladót a gemenci erdőKikeltek a fiókák a bekamerázott feketególya-fészekben. ben (Forrás: GemencKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. Zrt)

A nyomon követett fekete gólyaHazatért Tóbiás - megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe. az adatok szerint 2018. szeptember 5-én kelt útra, 26-án hagyta el Európát Gallipoli és Sarköy között. Szeptember 29-én ért a török-szír határvidékre, Aleppo közelébe, a Rafi, a fekete labrador, aki imád a havon csúszkálni. nap utolsó napján Libanonban, Bejrut közelében éjszakázott. Szeptemberben tíz napot töltött vonulással, ezalatt összesen 2315 kilométert tett meg a Gemenctől. Október 9-én érkezett meg jól bevált, első afrikai tartózkodási helyére Szudán és a Közép-Afrikai Köztársaság határvidékére, a legfrissebb adatok pedig visszaútjának megkezdését jelezték.

Forrás: Gemenc Zrt.

A jeladók által gyűjtött információk feldolgozásával a résztvevők célja a fekete gólyák életmódjának jobb megismerése és a megszerzett ismeretek széles körű közzététele – írt az erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. gazdaság. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol nem lehet terepen megfigyelni őket. Az útvonal kirajzolásával feltérképezhetőek a vonulás során leselkedő veszélyek is. Pontos információkat kaphatnak a kutatók arról, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog-e, naponta mennyi időt tölt mozgással, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e útját, és hol telel.

TóbiásÚj feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket. (Forrás: Gemenc Zrt.)

2015 óta – Zoltán mellett – öt gemenci fekete gólyára szereltek GPS nyomkövetőt. A vonuló madarakra leselkedő veszélyek sokaságát jól mutatja, hogy Zoltánon kívül egyiküknek sem sikerült eljutnia a telelőhelyre. Bár ez kevés adat messzemenő következtetések levonásához, azonban már így is láthatóvá váltak olyan veszélyforrások, mint a vonulási útvonalak mentén húzódó, védelem nélküli távvezetékek.

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya.

Az erdőgazdaság arról is beszámolt, hogy remélhetően hazafelé tart Gemenc egyik másik gólyája, Különleges, fekete hattyú Győrben. biás is, aki rendszerint elsőként érkezik vissza bekamerázott fészkébe. Az ország legöregebb vadon élő fekete gólyája címet is birtokló madár megérkezésének időpontjára most tippelhetnek is az élő közvetítést figyelemmel kísérő madárbarátok a Gemenc Zrt. honlapján.

Forrás: Gemenc Zrt.

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!