Hazafelé tart Afrikából Zoltán, a jeladós fekete gólya

Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. gólyáról, amelyik már harmadik alkalommal teszi meg 13 ezer kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között.

A Gemenc Zrt. közleménye szerint az adatokból kiderül, hogy a madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. néhány nappal ezelőtt kezdte el tavaszi vonulását és Szudán déli részén olyan területre ért, ahol megfelelő térerő van az adatátvitelhez. A madár a várakozások szerint március közepén érkezik Gemencre. Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. , amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásáról.

 A madárra 2016. júniusában szereltek jeladót a gemenci erdőHamarosan kiderül, mennyi vadmacska él még a gemenci erdőben. ben (Forrás: GemencKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. Zrt)

A nyomon követett fekete gólyaElpusztult Báró, az ország legismertebb gólyája. az adatok szerint 2018. szeptember 5-én kelt útra, 26-án hagyta el Európát Gallipoli és Sarköy között. Szeptember 29-én ért a török-szír határvidékre, Aleppo közelébe, a Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napMagyar tudós közreműködésével indult útjára a Napot soha nem látott közelségből vizsgáló űrszonda. utolsó napján Libanonban, Bejrut közelében éjszakázott. Szeptemberben tíz napot töltött vonulással, ezalatt összesen 2315 kilométert tett meg a Gemenctől. Október 9-én érkezett meg jól bevált, első afrikai tartózkodási helyére Szudán és a Közép-Afrikai Köztársaság határvidékére, a legfrissebb adatok pedig visszaútjának megkezdését jelezték.

Forrás: Gemenc Zrt.

A jeladók által gyűjtött információk feldolgozásával a résztvevők célja a fekete gólyákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. életmódjának jobb megismerése és a megszerzett ismeretek széles körű közzététele – írt az erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. gazdaság. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. útja, ahol nem lehet terepen megfigyelni őket. Az útvonal kirajzolásával feltérképezhetőek a vonulás során leselkedő veszélyek is. Pontos információkat kaphatnak a kutatók arról, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog-e, naponta mennyi időt tölt mozgással, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e útját, és hol telel.

TóbiásÚj feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket. (Forrás: Gemenc Zrt.)

2015 óta – Zoltán mellett – öt gemenci fekete gólyára szereltek GPS nyomkövetőt. A vonuló madarakra leselkedő veszélyek sokaságát jól mutatja, hogy Zoltánon kívül egyiküknek sem sikerült eljutnia a telelőhelyre. Bár ez kevés adat messzemenő következtetések levonásához, azonban már így is láthatóvá váltak olyan veszélyforrások, mint a vonulási útvonalak mentén húzódó, védelem nélküli távvezetékek.

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya.

Az erdőgazdaság arról is beszámolt, hogy remélhetően hazafelé tart Gemenc egyik másik gólyája, Különleges, fekete hattyú Győrben. biás is, aki rendszerint elsőként érkezik vissza bekamerázottMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. fészkébe. Az ország legöregebb vadon élő fekete gólyája címet is birtokló madár megérkezésének időpontjára most tippelhetnek is az élő közvetítést figyelemmel kísérő madárbarátok a Gemenc Zrt. honlapján.

Forrás: Gemenc Zrt.

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!