Fontos anatómiai információkat hordoz a 180 millió éves gerecsei őskrokodil

Fontos anatómiai információkat hordoz a gerecsei őskrokodil – közölte Ősi Attila, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Őslényi Tanszékének egyetemi docense. A paleontológus elmondta, hogy a csaknem ötméteres krokodilCápát zsákmányolt egy hatalmas krokodil Ausztráliában. csontvázA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. ának 30-40 százaléka előkerült, az 1996-ban megtalált maradványok között csigolyák, bordák, páncélelemek és fogakMegoldódott az ötven éve talált állatfogak rejtélye - hiénák kóboroltak egykor a kanadai sarkvidéken. is vannak.

A 180 millió éves csontokból következtetve átmeneti fajnak számít, a krokodilokTöbb ezer krokodilt fenyeget az éhhalál a pénzmosással vádolt bankárcsalád farmján. családjának azt az ágátÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. képviseli, amelyik először alkalmazkodott a tengeri életmódhoz is. Az állat erős végtagjai arról árulkodnak, hogy a szárazföldön is tudott járni. A két-három centiméteres, hegyes, kúpos fogak alapján elmondható, hogy ragadozó volt, halakkal, kisebb krokodilokkal, gerincesekkel és gerinctelenekkel is táplálkozhatott.

MTI fotó: Illyés Tibor

Fitos Attila amatőr kutató 1996 nyarán bukkant egy különlegesA kihalás szélére került a világ egyik legkülönlegesebb teknőse. fosszíliára a Gerecsében, ahol fogak és csontok peregtek ki a Pisznice-hegy oldalában található egyik kőfejtő 180 millió éves, vörös gumós mészkőrétegeiből. Az első leleteket újabbak követték, míg végül egy krokodil részleges csontváza rajzolódott ki a preparálási munkálatok után.

Forrás: Ősi Attila

Az előzetes vizsgálatokat követően 2017-ben került sor a leletanyag részletes, tudományos feldolgozására, amelyben az ELTEA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. kutatói mellett az brit Edinburgh-i egyetem és a német Martin Luther Egyetem munkatársai vettek részt. A megtalált fogak, állkapocstöredékek, csigolyák, függesztőövelemek, végtagcsontok és páncélelemek alapján a mintegy öt méter hosszú tengeri ragadozó a krokodilok Thalattosuchia csoportjához tartozott, amelyek a krokodilok fejlődéstörténete során először alkalmazkodtak a tengeri életmódhoz. A csontváz egyes elemein azonosított diagnosztikus jegyek alapján a gerecsei krokodil különbözik minden eddig ismert formáJelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban. l, így a Magyarosuchus fitosi nevet kapta a magyar nép és a leletRégészeti kincsek kerültek elő a megapadt Dunából. megtalálója, Fitos Attila után.

MTI fotó: Illyés Tibor

Törzsfejlődési kapcsolatait vizsgálva kiderült, hogy a Nyugat-Európa alsó jura rétegeiből ismert Pelagosaurus legközelebbi rokona. Amellett, hogy a gerecsei őskrokodil tovább növeli a Thalattosuchia krokodilok kora jura diverzitását, a Tethys-óceán egy olyan, nyílt vízi körülmények között lerakódott, kondenzált üledékes kőzetrétegéből került elő, amelyben ritkán találhatók gerinces fosszíliák.

Forrás: MTM

A kutató kiemelte, hogy a krokodil megőrződési körülményei mellett csontjai is sok érdekességet mutatnak: a gerincoszlop legvégén az egyik farokcsigolya különösen megnyúlt neurális tüskét visel, amely arra utal, hogy ennek a krokodilnak egy alacsony, de az úszásban minden bizonnyal fontos szerepet játszó farokúszója lehetett. Emellett megőrizte erős, csontos elemekből álló, hasi és háti páncélzatát is, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy a krokodilok evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. jának korai szakaszában végbement első tengeri életmódhoz való alkalmazkodás mozaikos volt: míg bizonyos testtájak, például a megnyúlt koponya, vagy a farokúszó már az úszó életmódhoz alakultak, olyan tulajdonságaik, mint a járásra alkalmas végtagok, vagy a masszív páncélzat még szárazföldi őseikre emlékeztetnek.

Forrás: MTM

“Ezek azok az elemek amelyek tárgyiasult adatbázisként a tudásunk alapjait szolgálják és mindig újabb információkat adnak. Ezek jelentik a világról alkotott természeti képünk alapjait” – mondta el Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese. Hozzáfűzte: a múzeum nemcsak a közönség számára őrzi meg ezeket a leleteket, hanem lehetővé teszi azt is, hogy a ma és a jövő kutatói folyamatosan vizsgálhassák, és újabb információkat nyerhessenek belőlük.

Forrás: MTM


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!