Felszín alatti tórendszer lehetett egykor a Marson

Az európai és amerikai űrszondák által készített felvételeken lévő kráterek arról tanúskodnak, hogy egykoron felszín alatti Folyékony vizet találtak a Marson. rendszer lehetett a Marson. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASAÉrdekes eredményeket hozott a NASA ikerkutatása - így működik a szervezet a világűrben. ) és az Európai Űrügynökség (ESA) MarsHogy jutottunk el a Marsra? - Egy 6 perces rendkívüli videón a Spirit útja. körüli pályán lévő űrszondái az első geológiai bizonyítékot szolgáltatták egy ősi felszín alatti vízrendszer létéről a vörös bolygóJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. n – írták olasz és holland kutatók a Journal of Geophysical Research című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. jelenléte a Marson régóta foglalkoztatja a tudósokat, mivel a vörös bolygóHogy jutottunk el a Marsra? - Egy 6 perces rendkívüli videón a Spirit útja. n egykoron esetleg olyan feltételek uralkodhattak, amelyek a földi élet kialakulásához is vezettek. A Marson korábban észlelt jégfoltok arra utalnak, hogy lehetett vizes múlt ebben a sivár világban. A kutatók szerint a Mars északi féltekéjén lévő tucatnyi, több kilométer mély kráterben észlelt medrek, tóformájú völgyek és legyező alakú üledék-lerakódások kialakulásához szükség lett volna víz jelenlétére.

Forrás: ESA
Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS/F. Salese et al.

Gian Gabriele Ori, a tanulmány társszerzője elmondta: az egyes tudósok szerint a Marson mintegy három-négy milliárd éve létezett óceán felszín alatti tavakkal kapcsolódhatott össze. A kutatók látták agyag nyomait a Marson, ami szintén arra utal, hogy formálódásához hosszú időn át szükség lett volna víz jelenlétére.

Ralf Jaumann, a Német Űrkutatási Központ bolygókutatója szerint az ilyen helyek jó kiindulópontok lennének az ősi élet nyomait kutató, Marsra leszálló szondák számára.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Forrás: NASA/JPL-Caltech

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!