Emberre támadó denevérek és tömeges halpusztulás kíséri az Ausztráliában tomboló hőséget

Karácsony után szélsőséges hőhullámAszfaltolvasztó hőhullám tombol Ausztráliában. tört be Ausztráliába: december végén az ország északi és középső területein mindenhol 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek, az északnyugat-ausztráliai Pilbara térségében pedig 49 Celsius-fokot. A forróság2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja. nem akar csillapodni, még mindig sok helyen okoz problémát és nemcsak az embereket viseli meg, de az állatvilágra is jelentős hatást gyakorol.

A hosszan tartó hőségAszfaltolvasztó hőhullám tombol Ausztráliában. miatt ugyanis egyre gyakrabban támadnak emberre denevérek, harapásos és karmolásos sérüléseket okozva. Csak Sydneytől északra az elmúlt két hétben hét denevértámadás történt. Az állatok közül kettőben kimutatták a veszettség denevéreknél előforduló változatát, a Lyssavirust, amely emberre életveszélyes is lehet.

Az átlagosnál melegebb időjárás nagy megterhelést jelent a denevéreknek, amelyek közül sokan összezavarodva potyognak le a fákról vagy gabalyodnak bele áramvezetékekbe, a segíteni próbáló embereket pedig megtámadják. A hatóságok azt tanácsolják a lakosoknak, hogy ne maguk siessenek a bajba került denevérek megmentésére, hanem hívjanak szakembert.

Forrás: Wikimedia Commons/Justin Welbergen
Forrás: Wikimedia Commons/AntanO

AusztráliaFilmbe illő mentőakcióban mentette meg lányát a rátámadó cápától egy ausztrál férfi. szárazságtól sújtott, keleti részén az egyik folyóBetsiboka: Madagaszkár vörös folyója. rendszer környékét pedig milliónyi döglött halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. bűze lengi be. A szakemberek szerint további halpusztulás várható a térségben. Új-Dél-Wales állam kormánya arra figyelmeztetett, hogy a héten várható magas hőmérséklet nyomán a helyzet tovább súlyosbodhat a Darling és Murray folyók partvonala mentén. Az alacsony vízállásTöbb helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. és a hőség lehet a felelős a vízfelszínen beindult algavirágzásElképesztő méreteket ölt a világ legnagyobb algavirágzása. ért, amely megfosztja a halakat az oxigéntől, és méreganyagot is termel.

Forrás: Tim J Keegan/flickr/Wikimedia Commons

A halpusztulás ügye az egész országot megmozgatja, ugyanis hevesMedvebocsot láttak Heves megyében. vita alakult ki a jelenség okával és felelőseivel kapcsolatban. “Ez egy pusztító ökológiai esemény” – mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, akinek kormánya kizárólag a szárazságot teszi felelőssé a tömeges halpusztulásért. A tudósok azonban évek óta hangoztatják, hogy a folyók korlátlan lecsapolása az öntözés és egyéb célok érdekében, súlyos következményekkel jár.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!