Elindult az űrállomásra a Cygnus teherűrhajó

Az amerikai űrügynökség közlése szerint sikeresen felbocsátották a floridai űrközpontból a CygnusIndítás után felrobbant egy amerikai hordozórakéta. teherűrhajót, amely több mint 3,3 tonna rakományt szállít a Nemzetközi ŰrállomásA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. ra.

cyngus2

A legénység nélküli Cygnust szállító AtlasElképesztően ügyes az Atlas nevű robot legújabb változata. V hordozórakétaFelrobbantotta magát az amerikai űrkutatási magánvállalat egyik hordozórakétája. helyi idő szerint vasárnap este startolt Cape Canaveralból. Előzőleg a rossz időjárási körülmények miatt többször elhalasztották az indítást. Várhatóan szerdán csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISSTizenöt éves a 150 milliárd dollárból épült Nemzetközi Űrállomás. ). Vizet, élelmet, ruhát, tudományos műszereket és űrsétákhoz szükséges berendezéseket szállít fel.

cygnus

A Cygnus teherűrhajó elindul az Atlas V hordozórakétán december 7-én Cape Canaveralból (Fotó: NASAEgy évtizede elveszett műholdját próbálja életre kelteni a NASA. )

Atlas V hordozórakétaMár tizenötször tért vissza sikeresen a SpaceX újrahasználható rakétaegysége.  kilövése december 7-én Cape Canaveralból

Felbocsátása korábban többször kudarccal végződött. Tavaly október 28-án másodpercekkel az indítás után felrobbant az űrhajót szállító, 14 emeletes AntaresIndítás után felrobbant egy amerikai hordozórakéta. hordozórakéta. Épphogy elrugaszkodott az indítóállásról, majd tűzgolyóként zuhant vissza a földre. Csaknem 2,3 tonna szállítmány veszett oda.

Április végén egy orosz hordozórakéta sem tudta a kijelölt pályára állítani a ProgresszMegsemmisült az űrben az irányíthatatlanná vált Progressz orosz teherűrhajó. M-27MA Föld felé tart az irányíthatatlan űrhajó. teherűrhajóA nap képe - felszállás Bajkonurból. t, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént vitt volna az ISS-re. Június végén a SpaceXMegvan a SpaceX első ügyfele a Hold körüli utazásra. amerikai magánvállalat Falcon-9 típusú hordozórakétája robbant fel két perccel az indítás után, és a teherűrhajóval együtt megsemmisültMegsemmisült a Progressz teherszállító űrhajó. 2,5 tonna rakomány, amelyet el kellett volna juttatni az űrállomásra.

Bár ez idő alatt küldtek más teherűrhajókat a komplexumra, a három kudarc miatt kissé elapadtak a raktárkészletek. A NASA mindig úgy tervez, hogy hat hónapra elegendő élelmiszer legyen az űrállomáson, de a jelenlegi készletek csak négy hónapra elegendőek. A FöldAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. asztronautaRekordszámú pályázó jelentkezett a NASA legújabb űrhajósképzésre. tartózkodik.

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!