Egyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt

Korábban soha nem tapasztalt mértékben szaporodnak a növényekNem az állatok az álcázás egyedüli mesterei - a növények is képesek hasonló trükkökre. az Antarktiszon az elmúlt évtizedekben, a klímaváltozásNem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. miatt egyre zöldebb a kontinens. A hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. -emelkedésnek drasztikus hatása van a Déli-óceán partján élő mohaFüggőleges kertek és élő dekorációk a belső terekben. növekedésére – mondta Matt Amesbury, az angliai Exeteri Egyetem kutatója, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. társszerzője. “Ha ez így folytatódik és a gleccserekNem lehet meggátolni a gleccserek olvadását. eltűnése miatt növekednek a jégmentes felületek, az AntarktiszMegtalálták a világ legnagyobb jéghegyét. a jövőben egyre zöldebb lesz” – tette hozzá a kutató.

Fotó: Matt Amesbury

Amesbury kollégáival moharétegekből vett öt különböző talajmintát elemzett, melyeket egymástól nagy távolságokra, egy több mint 640 kilométer hosszan elterülő régióban gyűjtötték az ElefántDrámai mértékben csökkent az erdei elefántok száma. -szigeten, az Ardley-szigeten és a Zöld-szigeten (Berthelot-sziget). Ezen a területen a legvastagabb és a legrégebbi a moharéteg az Antarktiszon, amelynek mindössze 02,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. ,3 százalékán van vegetáció. A minták információkat szolgáltattak az utóbbi 150 év klímaváltozásáról és a növényzet növekedéséről. Ezek szerint a növekedés az elmúlt 50 évben jelentősen felgyorsult.

Fotó: Matt Amesbury

Az Antarktisz azon régiók egyike, amelyeket leginkább érint a FöldPéldátlanul gyorsan vándorol a Föld északi mágneses pólusa. felmelegedése: az 50-es évek óta évtizedenként 0,5 Celsius-fokkal növekszik a hőmérséklet. A csapadék mennyisége növekedett és a szél is erősödött. A tanulmány vezetője, Dan Charman, az Exeteri Egyetem kutatója úgy véli, a hőmérséklet további növekedésével gyorsan megváltozhat az Antarktisz ökoszisztémája. “Ez megváltoztatja ennek az egyedülálló régiónak a biológiáját és tájait. Csak nézhetjük, ahogy az Antarktisz egyre zöldebb lesz, mint ahogyan ezt az Arktisz esetében is megfigyelhettük” – mondta el Charman.

Fotó: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!