Egyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt

Korábban soha nem tapasztalt mértékben szaporodnak a növények az Antarktiszon az elmúlt évtizedekben, a klímaváltozásA világűrből is látszik a városok "hőségstressze". miatt egyre zöldebb a kontinens. A hőmérséklet-emelkedésnek drasztikus hatása van a Déli-óceán partján élő mohaFüggőleges kertek és élő dekorációk a belső terekben. növekedésére – mondta Matt Amesbury, az angliai Exeteri Egyetem kutatója, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője. “Ha ez így folytatódik és a gleccserekA világ gleccsereiből gyűjtött jégmagmintákat raktároznak el az Antarktiszon. eltMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. űnése miatt növekednek a jégmentes felületek, az AntarktiszPingvin "sztráda" az Antarktiszon - humoros videó a pingvinek közlekedéséről. a jövőben egyre zöldebb lesz” – tette hozzá a kutató.

Fotó: Matt Amesbury

Amesbury kollégáival moharétegekből vett öt különböző talajmintát elemzett, melyeket egymástól nagy távolságokra, egy több mint 640 kilométer hosszan elterülő régióban gyűjtötték az ElefántMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. -szigeten, az Ardley-szigeten és a Zöld-szigeten (Berthelot-sziget). Ezen a területen a legvastagabb és a legrégebbi a moharéteg az Antarktiszon, amelynek mindössze 0,3 százalékán van vegetáció. A minták információkat szolgáltattak az utóbbi 150 év klímaváltozásáról és a növényzet növekedéséről. Ezek szerint a növekedés az elmúlt 50 évben jelentősen felgyorsult.

Fotó: Matt Amesbury

Az Antarktisz azon régiók egyike, amelyeket leginkább érint a FöldA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. felmelegedése: az 50-es évek óta évtizedenként 0,5 Celsius-fokkal növekszik a hőmérséklet. A csapadék mennyisége növekedett és a szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. is erősödött. A tanulmány vezetője, Dan Charman, az Exeteri Egyetem kutatója úgy véli, a hőmérséklet további növekedésével gyorsan megváltozhat az Antarktisz ökoszisztémája. “Ez megváltoztatja ennek az egyedülálló régiónak a biológiáját és tájait. Csak nézhetjük, ahogy az Antarktisz egyre zöldebb lesz, mint ahogyan ezt az Arktisz esetében is megfigyelhettük” – mondta el Charman.

Fotó: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!