Egyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt

Korábban soha nem tapasztalt mértékben szaporodnak a növények az Antarktiszon az elmúlt évtizedekben, a klímaváltozásNem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. miatt egyre zöldebb a kontinens. A hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. -emelkedésnek drasztikus hatása van a Déli-óceán partján élő mohaFüggőleges kertek és élő dekorációk a belső terekben. növekedésére – mondta Matt Amesbury, az angliai Exeteri Egyetem kutatója, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. társszerzője. “Ha ez így folytatódik és a gleccserekSzakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket. eltűnése miatt növekednek a jégmentes felületek, az AntarktiszHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. a jövőben egyre zöldebb lesz” – tette hozzá a kutató.

Fotó: Matt Amesbury

Amesbury kollégáival moharétegekből vett öt különböző talajmintát elemzett, melyeket egymástól nagy távolságokra, egy több mint 640 kilométer hosszan elterülő régióban gyűjtötték az ElefántNaponta egy ember hal meg tigris- vagy elefánttámadás következtében Indiában. -szigeten, az Ardley-szigeten és a Zöld-szigeten (Berthelot-szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. ). Ezen a területen a legvastagabb és a legrégebbi a moharéteg az Antarktiszon, amelynek mindössze 02,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. ,3 százalékán van vegetáció. A minták információkat szolgáltattak az utóbbi 150 év klímaváltozásáról és a növényzet növekedéséről. Ezek szerint a növekedés az elmúlt 50 évben jelentősen felgyorsult.

Fotó: Matt Amesbury

Az Antarktisz azon régiók egyike, amelyeket leginkább érint a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. felmelegedése: az 50-es évek óta évtizedenként 0,5 Celsius-fokkal növekszik a hőmérséklet. A csapadék mennyisége növekedett és a szél is erősödött. A tanulmány vezetője, Dan Charman, az Exeteri Egyetem kutatója úgy véli, a hőmérséklet további növekedésével gyorsan megváltozhat az Antarktisz ökoszisztémája. “Ez megváltoztatja ennek az egyedülálló régiónak a biológiáját és tájait. Csak nézhetjük, ahogy az Antarktisz egyre zöldebb lesz, mint ahogyan ezt az Arktisz esetében is megfigyelhettük” – mondta el Charman.

Fotó: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!