Egyre kevesebb ember láthatja a csillagos eget

Egyre kevesebb ember láthatja tisztán a csillagos eget az utcák, épületek és emlékművek éjszakai kivilágítása miatt – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport. A világMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. lakosságának több mint 80 százaléka, Észak-AmerikaSzürreális felhők borították be egy amerikai kisváros egét. és Európa népességének 99 százaléka él többé-kevésbé fényszennyezett ég alatt. A Föld7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. lakosainak több mint egyharmada nem látja a Tejutat a lakóhelyéről, Európában az arányuk 60 százalék – olvasható a Science Advances című szaklap aktuális számában, amelyben Fabio Falchi olasz tudós és kutatócsoportja a 2001-es fényszennyezettségi atlasz új kiadását tette közzé.

egbolt-3Fotó: :

A leginkább fényszennyezett országItt a legjobb nőnek lenni . a délkelet-ázsiai SzingapúrSzingapúr "zöld felhőkarcolója", a Park Royal Tower. , ahol a népesség totális fényszennyezettségben él, és egyáltalán nem látja a csillagos eget. Őt követi Kuvait és Katar, amelyek alig maradnak el Szingapúrtól a fényszennyezettség tekintetében. A legkevésbé fényszennyezett ország az afrikai Csád, a Közép-Afrikai Köztársaság és MadagaszkárAz ember irthatta ki az elefántmadarakat, a valaha élt legnagyobb szárnyasokat. .

Fotó: ESO/H. Dahle

Nemcsak az éjszakai életet élő állatok tájékozódását zavarja össze a mesterséges fényEgyre világosabb éjjel a Föld. , hanem a növények növekedését is hátráltathatja, ez sok állatfaj táplálékát is veszélyezteti – figyelmeztetett Christopher Kyba, a kutatásGyorsabban olvad a jég az Északi-sarkon. egyik résztvevője, a potsdami Földtudományi Kutatóközpont munkatársa, aki részt vett a munkában. Fabio Falchi annak a reményének adott hangot, hogy az új atlasz végre ráirányítja az emberek20 érzelmekről árulkodó tekintet, amik többet mondanak ezer szónál. figyelmét a fényszennyezésre.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!