Egy gyönyörű, rejtőzködő nagymacska – a ködfoltos párduc

A ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa) különösen rejtett életmódot él, így leírása is inkább a fogságban tartott egyedeken alapul. Korábban úgy vélték, hogy sajátos koponyaszerkezete alapján nemének egyetlen képviselője, de amerikai kutatók felfedezték, hogy a BorneóA borneói törpeelefántok. n és Szumátrán élő változata, a borneói ködfoltos párduc (Neofelis diardi), önálló fajt képvisel. A ködfoltos párduc 61–106 centiméter hosszú, súlya 11–23 kilogramm. Sárgásbarna, homokszínű bundáját jellegzetes, szabálytalan formájú, sötét szélű foltok díszítik. A ködfoltos párduc a legkisebbEh'haeusl - világ legkisebb szállodája. nagymacskaTöbb példány élhet a világ legtitokzatosabb nagymacskájából, mint eddig vélték. , szemfoguk azonban legalább olyan nagy, mint a tigrisTöbbféle tigris létezik, mint hinnénk. é.

Ködfoltos párduc

Ködfoltos párduc

Elsődleges zsákmányát fán élő emlősTöbb mint 200 új fajt fedeztek fel a Kelet-Himalájában. ök, főleg gibbonfélék és makákók alkotják, melyet kisemlősA keleti erszényesnyest. ökkel, madarakkal, szarvasfélékkel, gyalogsülfélékkel egészít ki. Mivel fő zsákmányállata fán él, a ködfoltos párduc kitűnő mászó. Rövid, rugalmas lábainak, nagy mancsainak és éles karmainak együttes hatása nagyon magabiztossá teszi. A ködfoltos párducok farka olyan hosszú, mint testük, ezzel is segítve az állatot az egyensúlyozásban. Meglepő módon az ágak alján kapaszkodva is mászik, és fejjel lefelé másznak le a fatörzsekről. A fogságban a ködfoltos párducok ösztönszerűen a hátsó lábaikon függeszkednek, hosszú farkukat lengetve egyensúlyoznak és fejjel lefelé szaladnak le a fatörzseken.

Ködfoltos párduc

Ködfoltos párduc

Elterjedési területe Dél-Kínára, a HimalájaTöbb mint 200 új fajt fedeztek fel a Kelet-Himalájában. keleti részére, Északkelet-Indiára, Délkelet-Ázsiára és az Indonéziai-szigetvilágra terjed ki. Kedvelt élőhelyük az akár 2000 méteres magasságban lévő trópusi és szubtrópusi esőerdőA csodálatos Trou de Fer szurdok a távoli La Reunion szigetén. k, azonban néha a mangróvemocsarakban és a füves területeken is feltűnnek.

A ködfoltos párduc viselkedése nagyrészt ismeretlen az állat rejtőzködő természete miatt. Feltételezhetően magányos élőlények, csak akkor állnak össze más egyedekkel, amíg a szaporodáshoz és kölyökneveléshez kapcsolódó tevékenységek lefoglalják őket. A nőstények 85–93 napig tartó vemhességi időszakot követően 1–5 kölyöknek adnak életet. A fiatalok a megszületésüket követő körülbelül 10. napon kezdenek el látni, 5 héten belül lesznek aktívak és valószínűleg körülbelül 10 hónapos koruktól függetlenek.

Ködfoltos párduc

Mivel a ködfoltos párducot nehéz a terepen tanulmányozni, megbízható becslés a populáció méretéről nem létezik. Az egyre kiterjedtebb erdőirtások következtében élőhelyük elvesztése és a kínai gyógyászatban történő felhasználásuk miatt elterjedt vadászatukból eredően a ködfoltos párducok a veszélyeztetettZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. fajok közé tartozik.

Ködfoltos párduc

A borneói ködfoltos párduc (Neofelis diardi) a genetikai kutatások eredményei alapján úgy becsülik, hogy fejlődési vonala mintegy 1,4 millió éve vált el a szárazföldi ködfoltos párductól (Neofelis nebulosa). Szumátra, Borneó és Batu szigetA csodálatos Trou de Fer szurdok a távoli La Reunion szigetén. ének trópusi esőerdeiben él. Korábban Jáva szigetén is élt, de onnan már a neolitikum idején kipusztult. Viselkedését szabadban még nem tanulmányozták részletesen, feltehetően megegyezik a ködfoltos párduccal. Ebből adódóan az erdős vidékeken él, a nyílt terepet és az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. közelségét kerüli. Állományait még nem határozták meg pontosan. Becslések szerint Borneón 5000 és 11 000 közötti egyedszámú populációja élhet, Szumátrán 3000 és 7000 közötti. Élőhelyeit leginkább az erdőirtás és az olajpálmaültetvények terjeszkedése veszélyezteti.

Ködfoltos párduc


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!