Egy évszázadra lesz szükség a leégett szibériai erdők regenerálódásához

Legalább 60 évre, de egyes területeken egy egész évszázadra lesz szükség ahhoz, hogy regenerálódjanak a mostani tűzvész által megsemmisültMegsemmisült a Progressz teherszállító űrhajó. szibériai erdők – közölte az Orosz Tudományos Akadémia szibériai tagozatának Krasznojarszki Tudományos Központja (KNC).

Forrás: Wikimedia Commons/Elkwiki

Az orosz tudósokRákellenes szert fejlesztettek ki orosz tudósok a Nemzetközi Űrállomáson. szerint a fenyők és lombos fák 60-70 év alatt válnak felnőtt növényekké, ám SzibériaTökéletes állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyök került elő Szibériában. északi részén, JakutföldA korábban véltnél jóval idősebb az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú. ön és az Evenki Autonóm Körzetben ehhez legkevesebb 100 év szükséges. Ezért a tajga jelenleg erdőtüzek által sújtott északi részének lehet, hogy egy évszázad sem lesz elegendő – idézte az Interfax hírügynökség Alekszandr Brjuhanovot, a KNC erdei tűztani laboratóriumának szakértőjét.

A KNC közleményében rámutatott, hogy miközben a szibériai fenyő- és lombos erdőkben korábban 20-50 éves időközönként történtek tüzek, a mocsaras területeken található erdők pedig 100-150 évenként égtek le, addig a klímaváltozásÉvtizedeken belül lakhatóvá válhat Szibéria nagy része a klímaváltozás miatt. miatt az eredőtüzek közötti szünet mindössze 5-15 évre rövidült le.

Az orosz Távol-Keleten és Szibériában pusztító erdőtüzek több mint 3 millió hektárt érintenek, a tüzek füstje 800 orosz település és a mongol fővárosEgy orosz város, amit elnyel a föld. mellett elérte Alaszkát és Kanada nyugati partvidékét. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendelte el, hogy a hadsereget is vessék be a védekezésben.

Eközben az esőElőször landolt európai űrjármű a Marson. zések az orosz távol-keleti Amur-medencében Blagovescsenszk és Habarovszk környékén áradással fenyegetnek. Makszim Jakovenko, az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgitromet) vezetője azt közölte, hogy 37 orosz település már most víz alatt áll. Rámutatott, hogy a helyzet várhatóan tovább romlik majd, mert a szomszédos kínai tartományokból – ahol rendkívüli állapotot hirdettek ki és egymillió embert telepítettek ki – újabb árhullám érkezik majd az Amur vízgyűjtő területére.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!