Chile elhagyatott bányavárosai

ChileKiderült, milyen gyakran ismétlődnek a nagy földrengések. számtalan kísértetvárost tudhat magáénak, köszönhetően számos régen virágzó, mára elhagyatottAlbánia elhagyatott bunkerei. bányavárosainak. Az 1872-ben alapított La Noria egykor Chile egyik leggyorsabban fejlődő bányavárosa volt. Salétromot bányásztak a környéken, melyre a világháborúk során is igen nagy volt a kereslet, mivel többek között robbanóanyagok, lőpor és rakéták hajtóanyagának gyártásához használják fel. Az ezt követő évtizedekben egyre inkább visszaesett a termelés, a városA sziklákba épített város - Setenil de Las Bodegas. hanyatlani kezdett, majd 1958-ban végleg összeomlott. 1960 óta számít elhagyott kísértetvárosnak, a turisták azonban máig előszeretettel látogatják.

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

A településről úgy tartják, hogy az emberi szenvedésre épült, a bányatulajdonosok ugyanis teljesen kizsákmányolták az itt élőket, akik más lehetőség híján kénytelenek voltak itt dolgozni. A lakók szinte rabszolgasorban éltek, a rossz körülmények miatt pedig teljes családok haltak meg La Noriában, közöttük számos gyerekArdi Rizal - az indonéz kisfiú, aki 2 évesen 40 szál cigarettát szívott. . Mint sok más elhagyatott városBelchite - a lerombolt spanyol szellemváros. ról, La Noriáról is azt beszélik, hogy szellemek járják, emiatt is érkeznek ide olyan nagy számban a kíváncsi turisták. A város temetőjének sírjai a sírrablók pusztítása miatt nyitottak, illetve több maradvány pedig teljes egészében látszik, sokan azonban ezt a szellemjárás bizonyítékának tartják. Mindenesetre a történeteknek köszönhetően turisták tömege árasztja el a települést. La Noriát, Humberstone városával együtt, olyannyira túlvilági helynek tartják, hogy a közeli IquiqueSárkány domb - a világ legnagyobb városi homokdűnéje. lakói meg sem merik közelíteni.

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

A Humberstone és Santa Laura Salétrom Művek egykor a világ legnagyobb salétromipari termelőhelyei voltak; a 19. század végi Chile ipartörténetének emlékművei, amelyek 1961 óta pusztulásnak vannak kitéve. A 19. század végén és a 20. század elején munkások ezrei érkeztek a termelőhelyekre egész Dél-Amerikából, egy sajátos közösséget, kultúrát és nyelvet kialakítva. A Santa Laura salétrom művet 1872-ben a Guillermi Wendell nitrát gyártó társaság alapította és ugyanebben az évben alakult meg James Thomas Humberstone vezetésével a Compañía de Nitratos del Perú (Perui Nitrát Társaság). A Humberstone-művek már 1889-ben Chile legnagyobb salétrom művének számított. Az 1930-as évek elején viszont összedőlt a salétrompiac.
Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

A veszteséges működtetés miatt végül 1960-ban bezárták a Santa Laura, majd 1961-ben a Humberstone salétrom művet. Napjainkban mindkettő az Atacama-sivatagA Sivatag keze . szélsőséges éghajlatának kitett szellemvároshoz hasonlítható turistahely. Az épületegyüttes nagy részét az összedőlés veszélye fenyegeti. 1970. január 16-án a salétrom műveket Chile nemzeti emlékművévé nevezték ki. 2005. július 25. óta szerepelnek az UNESCOTenerife - az örök tavasz szigete. világörökségPalenque - maja romváros Mexikóban. i listáján, illetve a veszélyeztetettZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. világörökségi helyszínek listáján.

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai

Chile szellemvárosai


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!