Bebizonyították, hogy nő volt a híres viking hadvezér

Először bizonyították svéd genetikusok DNS-vizsgálattal, hogy nők is voltak a vikingUp Helly Aa - a látványos Viking Tűz-fesztivál. harcosok között – számolt be a hírről a Phys.org tudományos hírportál az American Journal of Physical Anthropology című szaklap tanulmánya alapján.

A svédországi Birka városban az 1880-as években bukkantak egy 10. századból származó viking sírra. Az ott talált emberi maradványokat elemezték a Stockholmi EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. és az Uppsalai Egyetem tudósai. A sírban egy karddal, pajzsokkal, nyilakkal és két lóval körülvett harcos maradványai feküdtek. Egy komplett társasjátékot is feltárták a gödörben.

Birka
Forrás: Evald Hansen/American Journal of Physical Anthropology

A csontvázEgy orrszarvú és egy tengeri vidra keverékére hasonlított az ősi négylábú bálna. egyes morfológiai jegyei régóta arra utalnak, hogy a harcos nő volt, ám mégis azt feltételezték, hogy férfit temettek el Birkában. Az új kutatásHatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek. során genetikusok, archeogenetikosok és régészek együttműködésével oldották meg a rejtélyt. A csontokból kivont DNS alapján a néhai harcosnak két X kromoszómája volt, ám egyetlen Y kromoszómával sem rendelkezett.

“Ez az első hivatalos és genetikai bizonyítéka annak, hogy létezett női viking harcos” – közölte Mattias Jakobson, az Uppsalai Egyetem szervezetbiológiai tanszékének munkatársa.

Forrás: Neil Price/Uppsala Universitet

A táblával és figurákkal feltárt játékkészlet azt bizonyítja, hogy a nő magas rangú tiszt lehetett: taktikát, stratégiát dolgozott ki, csapatokat vezetett csatákba a kutatók szerint. “Nem a regék valkürjeinek egyikét fedeztük fel, hanem egy valódi hadvezért, aki történetesen nő volt” – magyarázta Charlotte Hedenstierna-Jonson, a Stockhomi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

“Az írott források időnként említést tesznek női harcosokról, ám most tudtuk először bebizonyítani, hogy valóban léteztek” – jegyezte meg Neil Price, az Uppsalai Egyetem régésze.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!