Az enyhe tél miatt nem alszanak téli álmot a medvék a Pireneusokban

Szokatlan jelenséget tapasztaltak az utóbbi hetekben az északkelet-spanyolországi Alt Pirineu Nemzeti ParkA Banff Nemzeti Park természeti csodái. munkatársai; egy anyamedvét és három bocsMedvecsalád szegődött egy túrázó mellé Alaszkában. át látták élelem után kutatni a hegyekben 1800 méteres magasságban, ami azt jelzi, hogy az enyhe tél miatt nem vonultak vissza téli álmot aludni.

Barna medvék a Pireneusokban

A szakemberek a napokban közzétettek egy videofelvételt is, amelyen jól látszik, hogy a Caramellita nevű barna medveMedvebocsot láttak Heves megyében. és kölykei egy sziklás hegyoldalon kapaszkodnak felfelé, majd elérve a bokrokat falatozni kezdenek a földre hullott termésből. „Ez igazán különlegesElőször örökítettek meg albínó pandát a kínai vadonban. helyzet, amelyet még sosem tapasztaltunk a Pireneusokban” – nyilatkozta SantiagoSzokatlan hóesés bénította meg Chile fővárosát. Palazón biológus, a katalán kormány állatvédelmi felelőse több spanyol sajtóorgánumnak is.

A szakember elmondta, hogy általában november végén a medvékNem látták meg az árnyékukat a budapesti medvék. barlangokba húzódnak, és április elejéig ki sem dugják az orrukat. Időnként előfordul, hogy a hímek közül néhányan hamarabb ébrednek a téli álomból, mint a többség. A nőstényekre azonban ez nem jellemző – jegyezte meg. A medvék nem a hideg, hanem az élelemhiány miatt alusszák át a telet, de a január közepén szokásos hőmérsékletnél most 5-6 fokkal melegebb van, és ahol a medvecsaládot látták, csak foltokban található hó, míg máskor egy méter magas hóréteg fedi a sziklákat. Vagyis azért vannak ébren, mert könnyen találnak táplálékot – magyarázta a jelenséget a biológus, aki úgy véli, hogy ha havazni kezd, a barna medvékCsodálatos képeket készített a fotós, aki napokat töltött el az erdőben 40 medve társaságában. is elvonulnak téli álmot aludni.

Barna medvék a Pireneusokban

A spanyol–francia határon fekvő hegységben mintegy 40 barna medveA vizsgálatok után döntenek a hosszú kóborlás után befogott medve sorsáról. él egy fajtamentő programnak köszönhetően, amely során Szlovéniából költöztettek át medvéket, miután az őshonos barna medvék eltűntek a Pireneusokból. Néhány évvel ezelőtt az északnyugat-spanyolországi Kantábriai-hegységben észleltek egy nagyobb barnamedveSzükségállapotot rendeltek el a medvék miatt a Magas-Tátrában. -populációt, amelynek létszáma meghaladja a 250-et.

Barna medvék a Pireneusokban

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!