Az elmúlt hetekben tucatnyi bálna pusztult el a Szent Lőrinc-öbölben, miután hajóval ütköztek

A kanadai hatóságok elrendelték a hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. k sebességének felére csökkentését az ország keleti részén lévő Szent Lőrinc-öbölben a veszélyeztetett északi simabálnák védelmében. A sebességet minden hajónak, legyen az teherhajó vagy óceánjáró, 10 csomóra (18,5 kilométer/óra) kell csökkentenie azokban a térségekben, ahonnan jelezték bálnákVisszavontak egy természetvédelmi rendszabályt Amerikában, mely a bálnákat és a delfineket védte. jelenlétét. Aki megsérti a rendelkezést, az átszámítva mintegy hatmillió forintnyi büntetésre számíthat. Az intézkedést azután foganatosították, hogy az elmúlt két hónapban hetente egy-egy bálnaKét hatalmas bálna bukkant fel Horvátország partjainál. elpusztult a híres hajózási útvonalon, amely összeköti az Atlanti-óceánt a Nagy Tavak térségével.

Forrás: USEPA Environmental-Protection-Agency/flickr

Az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. és KanadaFekete medvék kóborolnak az erdőtűz sújtotta kanadai városban. partjai mentén az elmúlt hetekben 12 bálna pusztult el. Az első vizsgálatok szerint a veszélyeztetett tengeri emlősök halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álát valószínűleg hajóval való ütközésből eredő trauma okozta. Néhány bálnatetemen olyan sebesüléseket találtak, amely arra utal, hogy halászhálóba akadtak. A szakértői jelentést a napokban fogja közzétenni a kanadai halászati miniszter.

Forrás: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission/NOAA

A sebességcsökkentéstől azt várják, hogy a bálnák így időben kikerülnek a hajók útjából, vagy ha ez nem sikerül, akkor csak kisebb sebesülést szenvednek. “Nagyon komolyan vesszük a veszélyeztetett fajok helyzetét. Lépéseket teszünk, hogy csökkentsük elpusztulásuk kockázatát ebben a térségben. Azt akarjuk, hogy ezek a bálnák képesek legyenek együtt élni a hajókkal” – hangoztatta Marc Garneau közlekedési miniszter.

Forrás: NOAA Photo Library
Forrás: Wikimedia Commons/NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában.

Az észak-atlanti simabálna jóval nagyobb a hosszúszárnyú bálnánál, vagy a szürkebálnánál, ez az egyik leginkább veszélyeztetett fajTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. a FöldBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ön. Mintegy 500 egyed él a világ óceánjaiban. Közülük jelenleg mintegy 80-100 tartózkodik kanadai vizeken. Júliusban a kanadai hatóságok betiltották a halászatot a Szent-Lőrinc-öböl egyes térségeiben a bálnák védelmében.

whales.org, canada.ca, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!