Az elmúlt hetekben tucatnyi bálna pusztult el a Szent Lőrinc-öbölben, miután hajóval ütköztek

A kanadai hatóságok elrendelték a hajók sebességének felére csökkentését az ország keleti részén lévő Szent Lőrinc-öbölben a veszélyeztetettMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. északi simabálnák védelmében. A sebességet minden hajónak, legyen az teherhajó vagy óceánjáró, 10 csomóra (18,5 kilométer/óra) kell csökkentenie azokban a térségekben, ahonnan jelezték bálnákIdőnként teljesen megújítják dalukat a hosszúszárnyú bálnák. jelenlétét. Aki megsérti a rendelkezést, az átszámítva mintegy hatmillió forintnyi büntetésre számíthat. Az intézkedést azután foganatosították, hogy az elmúlt két Sokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. napban hetente egy-egy bálnaA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. elpusztult a híres hajózási útvonalon, amely összeköti az Atlanti-óceánt a Nagy TavakVeszélyes szintet ért el az édesvízi foszforszennyezés világszerte. térségével.

Forrás: USEPA Environmental-Protection-Agency/flickr

Az Egyesült ÁllamokSokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. és KanadaSokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. partjai mentén az elmúlt hetekben 12 bálna pusztult el. Az első vizsgálatok szerint a veszélyeztetett tengeri emlősök halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álát valószínűleg hajóval való ütközésből eredő trauma okozta. Néhány bálnatetemen olyan sebesüléseket találtak, amely arra utal, hogy halászhálóba akadtak. A szakértői jelentést a napokban fogja közzétenni a kanadai halászati miniszter.

Forrás: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission/NOAA

A sebességcsökkentéstől azt várják, hogy a bálnák így időben kikerülnek a hajók útjából, vagy ha ez nem sikerül, akkor csak kisebb sebesülést szenvednek. “Nagyon komolyan vesszük a veszélyeztetett fajokKína 25 év után ismét engedélyezi a tigris- és orrszarvúcsontok kereskedelmét. helyzetét. Lépéseket teszünk, hogy csökkentsük elpusztulásuk kockázatát ebben a térségben. Azt akarjuk, hogy ezek a bálnák képesek legyenek együtt élni a hajókkal” – hangoztatta Marc Garneau közlekedési miniszter.

Forrás: NOAA Photo Library
Forrás: Wikimedia Commons/NOAA

Az észak-atlanti simabálnaEgyetlen északi simabálna sem született az idei ellési időszakban. jóval nagyobb a hosszúszárnyú bálnánál, vagy a szürkebálnánál, ez az egyik leginkább veszélyeztetett fajHelyreállította a grizzly medvék védettségét egy amerikai szövetségi bíró. a FöldBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ön. Mintegy 500 egyed él a világ óceánjaiban. Közülük jelenleg mintegy 80-100 tartózkodik kanadai vizeken. Júliusban a kanadai hatóságok betiltották a halászatot a Szent-Lőrinc-öböl egyes térségeiben a bálnák védelmében.

whales.org, canada.ca, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!