Az elmúlt hetekben tucatnyi bálna pusztult el a Szent Lőrinc-öbölben, miután hajóval ütköztek

A kanadai hatóságok elrendelték a hajók sebességének felére csökkentését az ország keleti részén lévő Szent Lőrinc-öbölben a veszélyeztetettMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. északi simabálnák védelmében. A sebességet minden hajónak, legyen az teherhajó vagy óceánjáró, 10 csomóra (18,5 kilométer/óra) kell csökkentenie azokban a térségekben, ahonnan jelezték bálnákIdőnként teljesen megújítják dalukat a hosszúszárnyú bálnák. jelenlétét. Aki megsérti a rendelkezést, az átszámítva mintegy hatmillió forintnyi büntetésre számíthat. Az intézkedést azután foganatosították, hogy az elmúlt két Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napban hetente egy-egy bálnaA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. elpusztult a híres hajózási útvonalon, amely összeköti az Atlanti-óceánt a Nagy TavakFelszín alatti tórendszer lehetett egykor a Marson. térségével.

Forrás: USEPA Environmental-Protection-Agency/flickr

Az Egyesült ÁllamokHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. és KanadaGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. partjai mentén az elmúlt hetekben 12 bálna pusztult el. Az első vizsgálatok szerint a veszélyeztetett tengeri emlősök halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álát valószínűleg hajóval való ütközésből eredő trauma okozta. Néhány bálnatetemen olyan sebesüléseket találtak, amely arra utal, hogy halászhálóba akadtak. A szakértői jelentést a napokban fogja közzétenni a kanadai halászati miniszter.

Forrás: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission/NOAA

A sebességcsökkentéstől azt várják, hogy a bálnák így időben kikerülnek a hajók útjából, vagy ha ez nem sikerül, akkor csak kisebb sebesülést szenvednek. “Nagyon komolyan vesszük a veszélyeztetett fajokKína 25 év után ismét engedélyezi a tigris- és orrszarvúcsontok kereskedelmét. helyzetét. Lépéseket teszünk, hogy csökkentsük elpusztulásuk kockázatát ebben a térségben. Azt akarjuk, hogy ezek a bálnák képesek legyenek együtt élni a hajókkal” – hangoztatta Marc Garneau közlekedési miniszter.

Forrás: NOAA Photo Library
Forrás: Wikimedia Commons/NOAA

Az észak-atlanti simabálnaEgyetlen északi simabálna sem született az idei ellési időszakban. jóval nagyobb a hosszúszárnyú bálnánál, vagy a szürkebálnánál, ez az egyik leginkább veszélyeztetett fajHelyreállította a grizzly medvék védettségét egy amerikai szövetségi bíró. a Földön. Mintegy 500 egyed él a világ óceánjaiban. Közülük jelenleg mintegy 80-100 tartózkodik kanadai vizeken. Júliusban a kanadai hatóságok betiltották a halászatot a Szent-Lőrinc-öböl egyes térségeiben a bálnák védelmében.

whales.org, canada.ca, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!