Az eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították

Az eddig ismert legnagyobb tömegű és legsűrKözel öt évnyi utazás után Jupiter körüli pályára állt a Juno űrszonda. űbb szuperföldet azonosítottak kutatók; a bolygó 100 fényévnyi távolságra, a HalakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. csillagképben lévő GJ 9827 jelű csillaghoz tartozik. A felfedezésEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. segítheti a csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ászokat abban, hogy jobban megértsék az ilyen bolygóÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. k kialakulásának folyamatát.

A szuperföldLakható földek a láthatáron. olyan exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó), amelynek tömege nagyobb a FöldEgy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a NASA. énél, de könnyebb, mint a NaprendszerEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. legkisebb óriásbolygói (ezek tömege körülbelül 15 földtömeg), emellett csillaguktól elég sugárzást kapnak, hogy a légkörA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. ük gáztartalmának nagy része belátható idő alatt el tudjon párologni, így ne váljanak gázóriásokká.

Forrás: Wikimedia Commons Attribution-Share Alike 4.0 International/C1cada 

A GJ 9827 csillaghoz három bolygó tartozik, amelyeket a NASAÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. KeplerLakható földek a láthatáron. /K2-es missziója fedezett fel. Mindhárom planéta kicsit nagyobb, mint a Föld. Ez az a méret, amely a Kepler-misszió kutatásai szerint a leggyakoribb a galaxisban. Meglepő módon azonban a Naprendszerben nem létezik ilyen méretű bolygó. Ez kíváncsivá tette a tudósokat: az érdekelte őket, hogy milyen körülmények között alakulnak ki és fejlődnek – írja a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

Forrás: NASA

Egy bolygó történelmének megismerésében kulcsfontosságú az összetételének meghatározása. Fontos tényező, hogy ezek a szuperföldek sziklásak-e, mint a Föld, vagy szilárd maggal rendelkeznek-e, amelyet nagy, gázzal telt atmoszféraElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. vesz körbe. Annak megértéséhez, hogy miből áll egy exobolygó, a tudósoknak meg kell határozniuk az égitest tömegét és sugarát, ezáltal tudják megállapítani a sűrűségét. A bolygók ilyen módon történő meghatározásakor a csillagászok megállapították, hogy azoknak a bolygóknak, amelyeknek sugara nagyobb, mind a Föld sugarának 1,7-szerese, gázzal teli külső burka van – mint a Neptunusznak -, míg azok, amelyeknek sugara ennél kisebb, sziklásak, mint a Föld is. Egyes kutatók szerint a különbséget a fotoevaporáció okozza. Ez az a folyamat, melynek során egy bolygó elveszíti légkörének egy részét (vagy egészét) a központi csillaga felől áramló nagy energiájú fotonok és más elektromágneses sugárzás miatt. Az elmélet alátámasztásához azonban még további információraÚjradefiniálják a másodpercet. van szükség.

A GJ 9827 három bolygója azért különlegesElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. , mert méretük alapján a sziklás szuperföldek és a gázos bolygók közti határmezsgyén találhatók. A Carnegie Tudományos Kutatóintézet munkatársa, Johanna Teske vezette kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. során a szakértőknek rendelkezésükre álltak a megfelelő információk, mivel már 2010 óta monitorozták a fényes GJ 9827 csillagot a Planet Finding Spectrograph (PFS) segítségével. Megfigyeléseik szerint a b-jelű bolygó tömege nagyjából nyolcszor nagyobb a Földénél, ezáltal ez lehet a legnagyobb tömegű és legsűrűbb szuperföld, melyet eddig felfedeztek. A másik két (c- és d-jelű) bolygó tömege nagyjából 2,5-szerese, valamint négyszerese a Földének, bár utóbbi két meghatározás egyelőre bizonytalan.

Forrás: ESO

Ezen információk alapján a szakértők azt feltételezik, hogy a d-jelű bolygó jelentős illékony burokkal rendelkezik, de nyitott marad a kérdés, hogy a c-jelű bolygó vajon rendelkezik-e ilyen burokkal, vagy sem. A b-jelű bolygóról a tudósok úgy gondolják, mintegy 50 százaléka vas. A kutatók kifejtették, hogy további megfigyelésekre van szükség a három bolygó összetételének meghatározásához. De nagyon úgy tűnik, hogy ezek a legjobb jelöltek annak tesztelésére, helytállóak-e a szuperföldek kialakulására és fejlődésére vonatkozó elméletek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!