A Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeit fedezték fel

A Yucatán-félszigetA Yucatán-félsziget víznyelői. legfontosabb majaA világ első országúthálózatát fedezték fel a maja kultúra bölcsőjében. barlangfestményeire bukkantak régészek MexikóTízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak egy víznyelő mélyén Mexikóban. ban. A festmények egy 15 méter hosszú és öt méter magas sziklát díszítenek a félsziget keleti részén húzódó dzsungel egyik barlangjában, ahol víznyelő5 különleges mélyedés a Földön. t is találtak a szakemberek – adta hírül a Latin-American Herald Tribune.

Forrás: Comisión Mexicana de Filmaciones/flickr

Ezek nem csak a Yucatán-félsziget egyedüli barlangi festményei, de a legfontosabb ilyen alkotások, mivel oly sok elemet örökítenek meg, például madarakat, emlősöket, egy keresztet, geometriai figurákat, embert egy harcos formájában – mondta Sergio Grosjean Abimerhi, a mexikói ökológiai, tudományos és kulturális intézet kutatója, aki régészcsoportjával felfedezte a festményeket.

Forrás: Sergio Grosjean

“A felfedezésSzarkofágokkal teli sírokra bukkantak egy háromezer éves temetkezési hely feltárásakor. új információkkal fog szolgálni a maja szokásokról, igaz, még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket” – mondta. A régészek a helyszínre hívták a nemzeti antropológiai és történelmi intézet szakembereit és más tudósokat, hogy segítsenek az elemek azonosításában.

Grosjean azt mondta, hogy nem hozzák nyilvánosságra a páratlan leletek pontos helyét, mert a Yucatán-félszigeten mindenhol előttük járnak a fosztogatók és a vandálok. A Mexikó délkeleti részén húzódó Yucatán-félszigeten volt a majákÁldozati ajándékokkal teli, elfeledett barlangra bukkantak Chichén Itzá romvárosában. civilizációs központja, olyan romvárosok találhatók a térségben, mint TikalA maja civilizáció egy uralkodójának sírját tárták fel Guatemalában. vagy Chichén Itzá.

A dzsungelekkel, esőerdőŐsi maja várost fedeztek fel a guatemalai esőerdő mélyén. kkel borított félsziget egyik jellegzetessége a karsztos kőzetből kialakult több ezer cenote, ezek édesvízzel teli 4-5 méter mélytől 50-60 méter mélységig beomlott kör alakú barlangok. A maja civilizáció fejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!