A világ legnagyobb trópusi tőzeglápját fedezték fel a Kongó-medencében

A világ legnagyobb, trópusokon fekvő tőzeglápját fedezték fel kutatók az afrikai Kongó-medencében, becslésük szerint a terület annyi szenet tartalmaz, amennyi egyenértékű a világ három évnyi fosszilisüzemanyag-kibocsátásával. A brit-kongói kutatócsoport öt éve bukkant rá a mocsarakra, és azóta feltérképezték azokat, műholdas méréseket végeztek, elemezték a tőzeg összetételét. A Nature című tudományos folyóÓriás korallzátonyra bukkantak az Amazonas torkolatánál - senki sem gyanakodott a létezésére. iratban közzétett tanulmányban ismertették eredményeiket, amelyek szerint a terület 145 500 négyzetkilométer kiterjedésű, nagyobb Angliánál. A mocsarak mintegy 30 milliárd tonna olyan szenet tárolhatnak, amelynek létezéséről korábban nem tudtak a szakemberek – adta hírül a The Guardian.

kongoForrás: unesco.org/Nuria Ortega

A kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. megmutatta, hogy a tőzeg kolosszális területű térséget fed be, tizenhatszor nagyobbat a korábbi becsléseknél. Ez a legnagyobb tőzeglápkomplexum, amelyet valaha a trópusokon találtak – idézte a brit lap Simon Lewis-t, a Leedsi Egyetem professzorát, a kutatás egyik vezetőjét.

“Találtunk 30 milliárd tonna szenet is, amelyről senki nem tudott. A tőzeg az egész Kongói-medencének csupán négy százalékát teszi ki, de ugyanannyi szenet tárol a föld alatt, mint amennyit a föld fölötti fákÚj becslések szerint nyolcszor több, hárombillió fa van a Földön, mint eddig gondolták. raktároznak a terület többi 96 százalékán” – magyarázta a professzor. “Ezek a tőzeglápok tárolják a világ trópusi tőzeglápjaiban lévő szén 30 százalékát, ami megegyezik az Egyesült Államok mintegy 20 évnyi fosszilis üzemanyag-kibocsátásával” – tette hozzá.

tozeglapForrás: Simon Lewis/University of Leeds

tozeglap-2Forrás: Simon Lewis/University of Leeds

A növényi eredetű tőzeg a részben szárazföldi humuszképződés terméke. Leginkább hűvösebb környezetben található, mint például OroszországKülönös állat teteme sodródott partra Oroszországban. , Európa vagy KanadaA földi élet legkorábbi bizonyítékára bukkant egy nemzetközi tudóscsoport. északi része. A nem kiszáradt tőzeglápok elnyelik a szenet, kivonják azt a légkörből a növények növekedése révén. A tőzeg további lebomlását megakadályozza az erősen nedves, vizes környezet. Ha a tőzegláp kiszárad, folytatódik a lebomlás, és szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. A tőzeglápok csak akkor lehetnek a klímaváltozásEmléktáblát kap a gleccser, amely elsőként tűnt el a klímaváltozás miatt Izlandon. elleni harc forrásai, ha érintetlenek, ezért elsődleges fontosságú, hogy ezeknek a páratlan széntartalmú területeknek az érintetlenségét megőrizzük.

“Eredményeink azt mutatják, hogy a szén mintegy 11 ezer éve halmozódik fel a Kongó-medencében” – hangsúlyozta Lewis professzor. Ha ezt a tőzeglápkomplexumot megsemmisítenénk, több milliárd tonna szén-dioxid kerülne a légkörbe – fűzte hozzá.

erdoForrás: Wikipedia/flickr/tajai

A tanulmány szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Kongói Köztársaság a világ második és harmadik legfontosabb országa a trópusi tőzegszén nagyságát illetően. Az első Indonézia, ahol Borneó, Szumátra és Új-Guinea szigetén hatalmas tőzeglápok húzódnak. Az elmúlt évtizedekben azonban az ottani tőzeglápok területe 94 ezer négyzetkilométerrel zsugorodott főként erdőÚj becslések szerint nyolcszor több, hárombillió fa van a Földön, mint eddig gondolták. tüzek és a mezőgazdaságEgy város ahol túl kevés a szemét és importra szorul. számára történt lecsapolás miatt.

The Guardian, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!