A világ 5 legkisebb országa

Még egy négyzetkilométer, és 800 fős lakosság sem kell ahhoz, hogy akár saját országunk legyen, minden csupán a megfelelő földrajzi helyzet kérdése. A világ legkisebbElőször találkozott egymással a világ legmagasabb és legalacsonyabb embere. országaiban nincsenek távolságok, a népsűrűség sem okoz problémát, mégis mindegyiket feltétlenül látni kell, mert olyan élményeket tartogat az utazók számára, amelyeket kár lenne kihagyni. És minden látnivaló közel van legalább. Ezek a különlegesIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. helyek könnyen bejárhatóak, legtöbbjük egy világváros kisebb kerületének méretét sem éri el, de olyan különleges tájak, természeti és építészeti csodák várnak ránk, ha felkeressük a miniatűrEgy fél mákszemen elfér a világ legkisebb könyve. nemzeteket, amelyet mindenképpen érdemes megismernie egy vérbeli utazónak. Lássuk tehát a világ öt legkisebb országát.

San Marino

Méret: 61 km2
Népesség: kb. 30 ezer lakos

Talán nem meglepő, hogy OlaszországFabricche di Careggine - egy falu,ami csak tíz évenként látszik. enklávéja, a Szent Marinus által 301-ben alapított San MarinoA ködben úszó San Marino - lenyűgöző time-lapse videó. igazán népszerű úti cél, mivel egy kolostorMont Saint Michel - Franciaország varázslatos zarándokhelye. köré felépített városról, illetve köztársaságról van szó, amely csodás történelmi emlékekkel, és máig megőrzött középkori hangulattal varázsolja el az embereket. Ez természetesen a kis ország bevételein is meglátszik: a turizmus több mint 50%-át hozza az ország GDP-jének, éves szinten több mint 3 millió turista látogat el ide. Egy olaszországi utazásA Kenguru-sziget varázslatos világa. során mindenképpen érdemes idelátogatni, mivel a XIV. századi Szent Ferenc templomMont Saint Michel - Franciaország varázslatos zarándokhelye. , a San Marino bazilika és a Borgo Maggiore városrész csodás látnivaló, ráadásul a valutával sem lesz gondunk, mert bár San Marino nem tagja az Európai Uniónak, megegyezés alapján használhatja az eurót saját pénznemeként.

San Marino

San Marino

Tuvalu

Méret: 26 km2
Népesség: kb. 11 ezer lakos

Amikor a világ legkisebb országait kell felsorolni, valószínűleg kevés embernek jut eszébe Tuvalu, pedig az Ellice-szigetekSão Tomé és Príncipe - gyönyörű trópusi ország Afrika partjainál. területén, HawaiiA lélegzetelállító "Könnyek Fala" vízesésegyüttes a hawaii Kauai szigeten. és AusztráliaKülönleges páros - egy alpaka lett az ausztrál fiú legjobb barátja. között található, négy szigetből, és öt valódi korallzátonyból álló óceániai állam tökéletesen belefér toplistába. Sőt, ha csak a szárazföld területét számoljuk, akkor gyakorlatilag Tuvalu a világ legkisebb önálló országa, de népsűrűségében is dobogós helyet érdemel ki. Az elszigetelt kicsi állam cserébe valódi paradicsomi környezetet kínál, pálmafákkal, varázslatos tengerpartokkal, halakkal, banánnal, kókuszdióval – csodás nyaralásNavagio öböl - álomszép tengerpart Zakynthos szigetén. mindenkinek, akit nem zavar a tény, hogy egy apró szigetNavagio öböl - álomszép tengerpart Zakynthos szigetén. en tengeti napjait, ahová csak heti háromszor megy egy kisrepülő a Fidzsi-szigetekről, és ahol mindössze 8 km az aszfaltozott főút.

Tuvalu

Tuvalu

Nauru

Méret: 21 km2
Népesség: kb. 13 ezer lakos

Mikronéziában, a Csendes-óceán nyugati medencéjében található a legkisebb független államok bronzérmese, a szintén nem túlságosan ismert Nauru, amelyet Óceánia legkisebb önálló államaként tartanak számon. Nyaraláshoz ez a sziget is tökéletes, de azért van pár körülmény, amire nem árt odafigyelnünk. Először is az időjárás elég változatos (bár a kánikula egész évben adott), az El Niño jelenségtől függ, hogy éppen mekkora esők borítják el a területet, és bár gyűjtik az esővizet, az ivóvízVizet talált a Mars talajában a Curiosity. elég kevés a szigeten. A tengerszint feletti területek nagy része lakhatatlanHamarosan lakhatatlanná válik Kiribati. , csak bányák működnek a sziget belső részén, a helyiek pedig attól félnek, hogy a mélyen fekvő partokat bármikor elnyelheti az egyre magasodó tengerA 10 legszebb korallsziget a világon. . Ráadásul az itt jellemző életmód miatt elképesztőAfrikában még ma sem ritka az albínók rituális megcsonkítása és gyilkolása. en sok az elhízott ember, és a helyi konyha sem nevezhető egészségesnek. A csodás környezet viszont adott, a korallzátonyok látványa pedig minden évszakban magával ragadó.

Nauru

Nauru

Monaco

Méret: 1,96 km2
Népesség: kb. 36 ezer lakos

A világ második legkisebb országa egy kis városA Föld legnépesebb nagyvárosai. állam, amely FranciaországAz eddig véltnél mintegy 10 ezer évvel korábbiak a Chauvet-barlang rajzai. és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Munegu (helyi nyelven) hercegsége kisebb, mint a Central Park New York szívében, de mégis 36 ezer ember éli itt mindennapjait, mondhatni elég zsúfolt körülmények között. A kis helyre beszorult tömeg persze nem csak a csodás város, és a varázslatos tengerpartNavagio öböl - álomszép tengerpart Zakynthos szigetén. miatt szeret itt lenni, hiszen az adóAhol nincsenek adók - A Brunei Szultanátus Borneó szigetén. paradicsom fogalma számukra többet jelent bármilyen természeti csodánál. A genovai kolóniaként alapított hercegség másik különös vonzereje, hogy itt szinte örök tavasz van: általában 15-20 fok között mozog a hőmérséklet, csapadék pedig csak ősszel és télen hull. A gazdagok apró édenkertje kétségtelenül csodás látnivaló, amelyet egy nap alatt körbe lehet járni, és mindenképpen érdemes.

Monaco

Monaco

Vatikán

Méret: 0,44 km2
Népesség: kb. 900 lakos

A katolikus egyház állama a világ legkisebb országa, talán ez nem túl nagy meglepetés. A teokratikus monarchia államformájában működA ködben úszó San Marino - lenyűgöző time-lapse videó. ő apró állam a világ leghíresebb országa is egyben, amely vallási, kulturális és történelmi szempontból is felbecsülhetetlen értékű. Nem véletlen, hogy turistacélpontként is az első helyen végezne, hiszen a katolikus egyház híveit a pápa otthona vonzza, a többi turistát a varázslatos szépségű történelmi város (amelynek első köveit már Caligula császár idejében letették) csábítja. Vatikánváros örök első helyet érdemel, és természetesen nem csak a világ legkisebb országainak listáján.

Vatikán

Vatikán


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!