A valaha észlelt legnagyobb tömegű neutroncsillagot azonosították

Egy úttörő módszer segítségével végzett mérésekkel a valaha észlelt legnagyobb tömegű, mintegy 2,3 naptömegű neutroncsillagot azonosították spanyol csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. ászok. A Katalán Műszaki Egyetem (UPC) csillagászati és asztrofizikai csoportja és a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (IAC) munkatársai az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be eredményeiket, amelyek az ismeretek új útját nyitják meg az asztrofizika és a nukleáris fizika számos területén – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: G. Pérez-Díaz/IAC

A gyakran pulzároknak nevezett neutroncsillagok maradványcsillagok, amelyek elértek életük végére, egy 10 és 30 naptömeg közötti csillag halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álából maradnak vissza. Apró méretük ellenére – átmérőjük mintegy 20 kilométeres – a neutroncsillagoknak nagyobb tömegük van, mint a Napnak, tehát különösen sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űek.

Az UPC kutatója, Manuel Linares és az IAC két munkatársa, Tariq Shahbaz és Jorge Casares csillagászok által vezetett kutatásban a szakértők a világ legnagyobb optikai és infravörös teleszkópja, a Gran Telescopio Canarias (GTC), a William Herschel TeleszkópMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. (WHT), az Isaac Newton Teleszkóp Csoport (ING) és az IAC-80 teleszkóp adataival dolgoztak, amelyeket kombináltak a sugárzó bináris csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. dinamikus modelljével. Eredményeik szerint a 2011-ben felfedezett PSR J2215+5135 jelű csillag mintegy 2,3 naptömegével a jelenleg ismert több mint 2000 neutroncsillagElőször észleltek neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat. közül a legnagyobb tömegű lehet.

Forrás: Wikimedia Commons/Christoffer H. Støle

A PSR J2215+5135 egy bináris rendszer része, amelyben két csillag kering egy közös központi tömeg között: a “normál” csillaghoz (mint amilyen a NapÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. ) társul egy neutroncsillag. A másodlagos vagy társcsillagot erős sugárzás éri a neutroncsillagtól. Minél nagyobb tömegű a neutroncsillag, annál gyorsabban mozog a társcsillag keringési pályáján. Az újszerű módszer hidrogén és magnézium színképvonalát használja a társcsillag mozgási sebességének meghatározásához. Ez a módszer alkalmazható a többi neutroncsillagra is.

Forrás: G. Pérez-Díaz/IAC, R. Hynes

Az elmúlt tíz évben a NASAA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. gammasugaras teleszkópja a PSR J2215+5135-höz hasonló tucatnyi pulzárt fedezett fel. Elméletben a módszer alkalmazható olyan fekete lyukakKét újabb gravitációshullám-forrást találtak - összeolvadó fekete lyukak lehetnek. és fehér törpék tömegének megméréséhez is, amelyek hasonló bináris rendszerben léteznek, ahol fontos szerepe van a sugárzásnak. A neutroncsillagok maximális tömege meghatározásának fontos következményei vannak az asztrofizika számos területén, például az atomfizikában. A nukleonok közötti, nagy sűrűségben fellépő kölcsönhatás a napjaink fizikájának egyik legnagyobb rejtélye. A neutroncsillagok természetes laboratóriumok, ahol az anyag elképzelhető legegzotikusabb és legsűrűbb állapotai figyelhetők meg.

Forrás: NASA, ESA/Hubble 

Phys.org, UPC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!