A tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék

A tengerekApró tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét. óriásait, a bálnákat, cápákat, rájákat veszélyeztetik a műanyagTudósok megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot. mikroszemcsék, naponta akár több százat is lenyel belőlük némely egyed – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport. A mikroszemcsék öt milliméternél kisebb műanyagdarabkák, melyek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az óceánok és tengerek élővilágára. A tudósok olyan kutatásokat sürgetnek, amelyek kimutatják a műanyag mikroszemcsék hatását az úgynevezett szűrögető állatokra, melyek a tengervízből szűrik ki a kis méretű táplálékot, rákokat, planktont – olvasható a BBC híroldalán.

Forrás: Wikimedia Commons/Whit Welles 

Amerikai, ausztrál és olasz tudósok a Trends in Ecology and Evolution című szaklapban megjelent friss elemzésükben azt írták, a legnagyobb figyelmet a Mexikói-öböl, a Földközi-tengerTengervízben lebomló műanyagot hoztak létre kínai tudósok. , a Bengáli-öböl és a délkelet-ázsiai KorallKépesek egész medúzákat felfalni a csapatban dolgozó földközi-tengeri korallok. -háromszög térségére kell fordítani.

A friss elemzés olyan adatokat vizsgált meg, amelyek a nagy testű szűrögetőkre leselkedő mikroszemcse-szennyezésről szólnak. Ez a szennyeződés tovább csökkentheti a nagy tengeri planktonevők számát a tudósok szerint, ám a kockázatokat eddig alig vizsgálták. A lehetséges veszélyek közé tartozik a csökkent tápanyagfelvétel és az emésztőrendszer sérülése – mondta Elitza Germanov, az ausztrál Murdoch Egyetem és az amerikai Tengeri Megafauna Alapítvány kutatója.

Forrás: NOAA Photo Library/flickr 
Forrás: Oceano VideoSub/YouTube 

A szűrögetők több száz köbméter tengervizet nyelnek le naponta, hogy kiszűrjék belőle az élelmüket, eközben műanyag mikroszemcséket is visznek be a szervezetükbe, melyek mérete sok planktonfajéhoz hasonlít. Korábbi tanulmányok a cetcápák és a barázdásbálnák szervezetében mutattak ki olyan mérgeket, amelyek a műanyagokból származhatnak.

“Ezek a toxinok komoly fenyegetést jelentenek a tengeri szűrögetőkre, mert befolyásolhatják a hormonműködésüket, ami a növekedésüket, fejlődésüket, anyagcseréjüket és szaporodásukat irányítja” – mondta Maria Fossi, a Sienai Egyetem kutatója, a cetcápákat és a barázdásbálnákat vizsgáló tanulmány egyik szerzője.

Forrás: Vern Sky-Pro/YouTube 

A cetcápák egyik fontos szaporodó helyének számító Kaliforniai-öbölben naponta 200 műanyag mikroszemcsét nyelnek le a becslések szerint. A tudósok elmondták, hogy egy Franciaországban partra vetődöttÓriás ámbráscetek sodródtak partra Új-Zélandon. és elpusztult bálnaStrandpapucsot és műanyag poharakat is találtak egy elpusztult bálna gyomrában. szervezetében 800 kilogramm műanyagot találtak. Egy Ausztráliában megdöglött bálnából 30 teljes műanyagszatyrot és hat négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki. Számos cápaRitka felvétel – videóra vették, ahogy a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát. -, rája- és bálnafaj a kihalásA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. határán áll, például a cetcápa a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.

Forrás: kbscubadiver 
Forrás: Wikimedia Commons/Abe Khao Lak


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!