A plougasteli rejtély – jutalmat ajánlottak fel egy 230 éves, kőbe vésett felirat megfejtéséért

Kétezer eurós jutalmat ajánlott fel egy FranciaországSokan ajánlják fel segítségüket a tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame újjáépítéséhez. nyugati részén fekvő település annak, aki segít megfejteni egy 230 éves, kőbe vésett feliratot. A 20 soros írást néhány éve fedezték fel a bretagne-i Plougastel-Daoulas mellett egy sziklatömbbe vésve, de eddig senkinek nem sikerült rájönnie, hogy mit jelent.

Az írásban a francia betűk némelyikét fordítva vagy fejre állítva vésték a kőbe. A szövegben skandináv típusú Ø-betűk is szerepelnek. A rejtélyes feliratban két dátum látható: 1786 és 1787, ami alapján néhány évvel a francia forradalomAz 1956-os forradalom ritkán látott képeken. kitörése előtt keletkezhetett. A kőre egy hajó rajzát is rávésték, vitorlával és árboccal, valamint egy szent szívet, amelyet egy kereszttel jelöltek meg.

The mysterious rock inscription was found outside of a French village in Brittany. So far, it remains unsolved.

Közzétette: FRANCE 24 English – 2019. május 9., csütörtök

 

Az eddig felkeresett tudósok a szöveg megfejtésével nem jutottak előre. Némelyikük szerint régi breton vagy baszk írás lehet, és az is felmerült, hogy aki bevéste, félig írástudatlan volt. A betűkkel a szavak hangjait próbálta leírni, úgy, ahogy hallotta azokat. Egy elmélet szerint a felirat a tengeri védelem kiépítésével foglalkozhat. A Bresti-öböl védelmére az 1780-as években épült a környéken egy erődA Roovere erőd láthatatlan hídja. , amelynek maradványai még mindig láthatók. 1783-ig ugyanis Franciaország és AngliaEgy 17. században elsüllyedt hajó roncsait tárják fel a kutatók Angliában. háborúban állt.

Dominique Cap polgármester elmondta, hogy az általuk felkért történészek és archeológusok nem tudták megfejteni a feliratot. Ezért gondoltak arra, hogy talán a világ más táján egy szakértő segíteni tud. “Ahelyett, hogy feladnánk, inkább versengésre hívunk” – fogalmazott.

Az egyiptomi hieroglif írás megfejtőjéről, Jean-Francois Champollionról elnevezett “Champollion-rejtélyMegfejtették a namíbiai tündérkörök rejtélyét?. Plougastel-Daoulas-ban” című versenyre a helyi polgármesteri hivatalnál kell regisztrálni. A jelentkezők megkapják a feliratról készült fényképeket. A kihívásra máris több százan jelentkeztek – írja a BBC.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!