A kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát

A kávézás csökkentheti egy sor betegségA lány aki zsírszövetek nélkül él - Lizzie Velásquez medöbbentő története. , köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát – állapította meg két friss tanulmány, szerzőik szerint azonban a kávézással együtt járó életstílus is hatással lehet az eredményekre. Naponta világszerte 2,25 milliárd csésze kávét fogyaszt az emberiség. Korábbi tanulmányok már valószínűsítették, hogy a kávénak előnyös hatásai vannak az egészségre, a legutóbbi kutatások nagy mintán és változatos korcsoportokban vizsgálták a kávé hatását – írja a The Guardian.

Forrás: pixabay/ulleo 

Az első tanulmány több mint 185 ezer résztvevő kávézási szokásait vizsgálta, őket a kilencvenes évek elején toborozták és átlagosan 16 évig követték nyomon őket. Az eredmények szerint napi egy kávé fogyasztása 12 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát bármely korcsoportban, míg akik két vagy három kávét is ittak naponta, azok 18 százalékkal kisebb kockázatnak voltak kitéve, etnikai hovatartozástól függetlenül. “Azt találtuk, hogy a kávézóknál csökkent a szív- és érrendszeri, rákKókuszrák - a világ legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja. -, légzőszervi, vese- és cukorbetegségMagyarul "beszélő" vércukormérő segítheti a látássérült diabéteszes betegeket. miatti halálozás rizikója” – foglalta össze Veronica Setiawan, a tanulmány társszerzője, a Dél-karolinai Egyetem professzora.

A másik tanulmány – amely a maga nemében az eddigi legnagyobb – több mint 450 ezer résztvevőt vizsgált, akiket 1992 és 2000 között toboroztak európai országokból és szintén átlagosan 16 éven át követtek nyomon. Figyelembe vettek számos olyan tényezőt, mint az életkor, a dohányzás, a testmozgás, a képzettség. Azt találták, hogy a nem kávézókhoz képest azoknál, akik három vagy annál több kávét ittak naponta, 18 százalékkal csökkent a halálozási kockázat a férfiak és 8 százalékkal a nők körében.

Forrás: Wikimedia Commons/Popo le Chien

A szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy az Annals of Internal Medicine folyóVisszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas a duzzasztógátak építése miatt. iratban közölt két tanulmány nem tudta kimutatni, hogy egyedül a kávézás okozná a csökkenő kockázatot és az is lehetséges, hogy a kávézóknak egyszerűen egészségesebb az életstílusuk. Emellett a kávéfogyasztásukról maguk a részvevők szolgáltak adatokkal, néhányan koffeinmentes és koffeines kávét is fogyasztottak, az európai tanulmány pedig csak egy-egy időpontban vizsgálta a kávézás mennyiségét. Ezek mind hatással lehettek a kapott eredményekre.

A két tanulmány szerzői egyetértettek abban, hogy a kérdésben további kutatások szükségesek. Marc Gunter, Nemzetközi Rákkutatási Hivatal munkatársa, a második tanulmány társszerzője úgy fogalmazott: “nem javasolnám senkinek, hogy mostantól öntse magába a kávét, de azt igazolták a kutatások, hogy a kávézás biztos nem ártalmas, része lehet az egészséges étrendnek“.

Fotó: flickr/Morten Båtbukt

The Guardian, Annals of Internal Medicine, mti


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!