2,7-3,5 fok lehet a hőmérséklet-emelkedés 2100-ra

Klímakutatók emlékeztetnek arra, hogy egy 2 Celsius-fok fölötti felmelegedésnek már visszafordíthatatlan következményei lennének.

2

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett 183 nemzeti felajánlás alapján 2,7 és 3,5 Celsius-fok között lehet a globális hőmérséklet-emelkedés 2100-ra, ami magasabb az ENSZAz ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében. által előirányzott célnál – közölte Christina Figueres, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének főtitkára Párizsban egy nappal az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozójának kezdete előtt. Így nem valósítható meg az a cél, hogy 2 Celsius-fokon belül maradjon a globális hőmérséklet-emelkedés az iparosodás előtti időkhöz képest.

Az egyezményhez csatlakozott 195 országItt a legjobb nőnek lenni . közül 183 tette meg felajánlását az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, amely a párizsi csúcstalálkozón kidolgozandó egyezmény alapjául szolgál. A 183 ország az üvegházhatású gázok kibocsátásának megközelítőleg 95 százalékáért felelős, köztük vannak a legnagyobb szennyezők, mint KínaA világ egyik legnagyobb barlangját fedezték fel - egy kisebb felhőkarcoló is elférne benne. , az Egyesült Államok, az Európai Unió és IndiaÉpületek omlanak a folyóba - Pusztító árvíz Észak-Indiában. .

5

A világ 10 legnagyobb szén-dioxid-kibocsáTaj Lake Palace Hotel - varázslatos szálloda a Pichola-tó közepén. ja felelős az emisszió mintegy 70 százalékáért: Kína 24, az Egyesült Államok 15, az Európai Unió 10, India 6, OroszországMeteorit robbant fel Szibéria felett. 4,9, JapánTöbb mint 50 év után havazott újra Tokióban novemberben. 2,9, Brazília 2, Irán és IndonéziaTiltás helyett százszorosára emelték a komodói sárkányok látogatásának díját az indonéziai Komodo-szigeten. egyaránt 1,6-1,6, valamint KanadaKanada 3,5 centivel emeli a tengerszintet. 1,5 százalékkal. Az egy főre jutó éves kibocsátásban azonban Katar áll az élen 36 tonnával, őt az Egyesült Államok és AusztráliaEladó egy Magyarországnál is nagyobb földterület Ausztráliában. követi 17-17 tonnával. A negyedik helyen Oroszország áll 11 tonnával, az ötödik Németország 9 tonnával, majd Nagy-BritanniaMegváltoztatták a Stonehenge-nél tervezett alagút nyomvonalát a téli napforduló látványa védelmében. 7,8 tonnával, Kína 5,4 tonnával és India 1,4 tonnával.

4
Az ENSZ adatai szerint az üvegházhatású gázkibocsátás 35 százalékáért az energiaipar, 24 százalékért a mező-és erdőgazdálkodásA perui koka farmerek. a felelős, 21 százalékot juttat a légkörbe az ipar, 14 százalékot a közlekedés és 6 százalékot az építőipar. A globális emisszió 76 százalékát a szén-dioxid, 16 százalékát a metán, 6 százalékát a dinitrogén-oxid és 2 százalékát a fluor alapú gázok teszik ki.

Az ENSZ 2010-ben fogadta el a célkitűzést, hogy a klímaváltozásA világ népességének leggazdagabb tíz százaléka felelős a széndioxid-kibocsátás feléért. legrosszabb hatásainak – az áradásoknak, aszályoknak és a tengerszint-emelkedésnek – a megelőzéséhez legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedhet a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. légkörének hőmérséklete az iparosodást megelőző időkhöz viszonyítva. Ahhoz, hogy a 2 Celsius-fokos emelkedés tartható legyen, az üvegházhatású gázkibocsátásnak 2025-ben nagyjából 11-13 milliárd tonnával, 2030-ban 15-16 milliárd tonnával kell kevesebbnek lennie a felajánlott mennyiségeknél a tudósok becslései szerint.

7

Klímakutatók emlékeztetnek arra, hogy egy 2 Celsius-fok fölötti felmelegedésnek már visszafordíthatatlan következményei lennének. A brit meteorológiai szolgálat novemberben közzétett előrejelzése szerint már idén egy Celsius-foknál nagyobb lehet a Föld hőmérsékletének növekedése az 1850 és 1900 közötti időszak átlagához viszonyítva a januártól szeptemberig mért adatok alapján. Ezzel a Föld klímaváltozása túljutott a veszélyesEgy év alatt 52 vadőrt öltek meg orvvadászok. felmelegedésStephen Hawking szerint önmagát irthatja ki az emberiség. kapujának tekintett 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéshez vezető út felén.

1

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!