20 éven belül teljesen eltűnhet a Titanic

Tizenöt-húsz éven belül szinte teljesen eltűnhet a több mint száz éve elsüllyedtMegtalálták a több mint száz éve eltűnt ausztrál tengeralattjárót. Titanic2016-ban indul a Titanic 2. : 3800 méteres mélységben lévő roncsait ugyanis baktériumok pusztítják. “A roncsot biofilm és rozsda vonta be” – mondta Antje Boetius, a bremerhaveni Alfred Wegener Kutatóintézet tengerbiológusa. A biofilm vagy biohártya mikroorganizmusTöbb ezer ismeretlen mikroorganizmust fedeztek fel az óceánok mélyén. -sejtekből álló egybefüggő bevonat. Néhány éve kutatók egy új baktériumfajt fedeztek fel a rozsdafoltokban, amely a Halomonas titanicae nevet kapta. A baktérium apró lyukakat okoz, ami miatt a roncsMegtalálták egy második világháborús repülőgép-hordozó roncsait Ausztrália közelében. instabillá válik és valamikor össze fog omlani – fejtette ki Boetius.

A baktériumok a vasból elektronokat vonnak ki a növekedéshez szükséges energiaforrásul. “Közvetlenül a fémből élnek. Ez az elektronelvonás vezet ahhoz, hogy megrozsdásodik a fém. KülönlegesA grönlandi bálna zenei repertoárja egyedülálló a cetek világában. folyamat ez” – fogalmazott Boetius.

Forrás: NOAA/University of Rhode Island (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. /IFE/URI)

A modern, vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. alatti építményeknél is veszélyes következményei lehetnek az ilyen vasrongálódásnak. A baktériumok például a víz alatti olajvezetékeken is hasonló károkat okozhatnak, mint a Titanicon. A NémetA legénység maradványaival együtt találtak meg egy első világháborús tengeralattjárót. Titanic Egyesület vezetője, Malte Fiebing-Petersen higgadtan tekint a Titanic teljes szétesésére. “A természetKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. visszahódítja a hajóA héten vízre teszik a Sir David Attenborough sarkkutató hajó egyik elemét. t. Ez a dolgok rendje” – fogalmazott. Az acél azonban nem ugyanolyan vastag mindenütt. A felsőbb fedélzeti részek valószínűleg 10-15 éven belül eltűnnek, a hajó borítása viszont vastagabb acélból van. “A hajóorrot még valószínűleg sok évtizeden át láthatjuk” – mondta Boetius.

Forrás: NOAA/Titanic Expedition 2004

Az RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. A Titanic elsüllyedése a tengerhajózás egyik legismertebb katasztrófája: miután első, az angliai Southamptonból New Yorkba tartó útján összeütközött egy jégheggyel, a luxusgőzös 1912. április 15-re virradó éjszaka elsüllyedt. A fedélzetén utazó több mint 2200 emberből 1500-an életüket vesztették. A roncsokat 1985-ben 3800 méteres mélységben fedezték fel az Atlanti-óceánSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. fenekén.

Fotó: Wikipedia/F.G.O. Stuart

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) 2004-es Titanic expedícióMinden idők legnagyobb kutatóexpedíciója indul az Északi-sarkra. ja:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!