15 érdekes tény a világból

Több ezer kilométeren kanyargó folyóA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. k, különlegesRózsaszín kiselefántot örökítettek meg a dél-afrikai vadonban. természeti képződmények, dzsungelek, fehér homokos tengerpartok, hatalmas sziklákHawaii legszebb látnivalói. , veszélyesEvezés az aktív Kilauea vulkánnál. ragadozók5 hely, 5 félelmetes ragadozó, 5 lenyűgöző fotó. , kihalás szélén álló állatfajok. A NatGeo WildPszichológiai módszerekkel fékezik meg a feldühödött kutyákat. csodálatos világkörüli utazásra hívja nézőit Varázslatos vadon című, egész éven át tartó programsorozatával. A műsorok a világ legszebb és legérintetlenebb tájait járják körbe, és bemutatják a Föld lenyűgözően sokszínű élővilágát.

Varázslatos vadon
Fotó: NatGeoLenyűgöző képsorok a Dunáról és Budapestről!. Wild

A műsorfolyam jelenleg a Vad Skócia, Vad HawaiiA világ egyik legnagyobb fehér cápájával úszkált együtt egy búvárcsapat Hawaii partjainál. , Vad Kongó, Vad GabonNagy-Britannia katonákat küldött Afrikába az erdei elefántok védelmére. és a Vad Mocsárvidékek adásaival várja a nézőket. De a Varázslatos vadon műsorai érintik továbbá az Egyesült Királyság, BrazíliaLençóis Maranhenses Nemzeti Park- a tavak és sivatagok földje. , ZambiaA világ legnagyobb nemzeti parkja. , Uganda és India tájegységeit, valamint körbejárják az Egyesült Államokat a YellowstoneNéhány hét leforgása alatt 1400 földrengést mértek a Yellowstone Nemzeti Parkban. Nemzeti Parktól Alaszkán át a Grand Canyonig. A csatorna egyedülálló felvételeivel olyan térségeket fedezhetünk fel, ahová csak a különleges expedíciók juthatnak el.

Varázslatos vadon

15 tény, amit a NatGeo Wild műsoraiból tudhat meg:

1. Brazíliában található egy országon belül a legtöbb állatfaj: 600 féle emlősnek, 1500 halfajnak, 1600 madárfajnak és 100.000 különböző rovarnak ad otthont a dél-amerikai ország.

2. Aligátorok 150 millió éve élnek a Földön, és Floridában több mint 1 millió példány található.

3. Ökológusok becslése szerint a Hawaii-szigeteken fellelhető növények 89%-a sehol máshol nem található meg a Földön.

Varázslatos vadon

4. A Hawaii szigeten található KilaueaCsúcskitöréssel fenyeget a hawaii Kilauea vulkán. vulkánCsúcskitöréssel fenyeget a hawaii Kilauea vulkán. 30 éve rendszeres kitöréseket produkál, és keleti zónájában folyamatos a lávaLakóházat pusztított el a Kilauea vulkánból kifolyó láva Hawaii-on. ömlés, melynek nyomán 200 hektár új földterület jött létre.

Varázslatos vadon

5. Területét tekintve OroszországJegesmedvék leptek el egy orosz települést - szükségállapotot hirdettek. a világ legnagyobb országa (az Egyesült Királyságnál például hetvenszer nagyobb). Az országban korábban tizenegy időzóna volt, amit néhány éve kilencre csökkentettek.

Varázslatos vadon
Fotó: NatGeo Wild

6. A Szibériában élő szalamandráknak olyan vegyület található a vérében, amely lehetővé teszi számukra, hogy túléljék a -40 fokos hőmérsékletet, és képesek akár évekre “hibernálni” magukat.

7. Ausztráliának közel 500 nemzeti parkja van. Az országban 36 féle mérges pók, 20 fajta mérges kígyó, valamint 130 erszényes faj található. Köztük a tasmán ördög, a világ legnagyobb húsevő erszényes állata.

Varázslatos vadon

8. Szitakötők már a dinoszauruszok korában is léteztek.

9. A polipnak három szíve van, ezek pumpálják körbe a vért az állat testében.

Varázslatos vadon

10. A sarki csér az egyedüli vándormadár, amely képes közel 20.000 kilométeres utat megtenni, évente kétszer is.

11. A Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzlyAnyjuk hátán hajókáztak át a tavon a medvebocsok. medvékKutyák helyett fekete medvéket nevelt tévedésből egy kínai gazda. akár 20.000 kalóriát is elfogyasztanak naponta.

12. A világon egyedülálló módon, minden évben 10 millió gyümölcsdenevér gyűlik össze Zambiában, a Kasanka Nemzeti Parkban.

gyumolcs-denever

13. A ciprusfák akár több ezer évig is élnek.

14. Az aligátorok agya kisebb, mint a szemgolyójuk.

15. A jegesmedvék akár 32 kilométer távolságból is megérzik az élelem szagát.

Varázslatos vadon
Fotó: NatGeo Wild

A NatGeo Wild műsoraiból:

Vad Skócia – Skócia legnyugatibb, szigetekre szakadozó nyúlványát alkotó Hebridák a szélsőségek és ellentétek hazája. Ez a sziklás, hatalmas hullámok által mosott szigetcsoport egyszerre vad és gyönyörű, egyszerre ellenséges és biztonságos otthont nyújtó. Olyan, mintha egy hatalmas vadaspark volna, hisz a zöldellő dombokon gímszarvasok legelnek, a parti sziklafalakon sasok fészkelnek. A Hebridák egy évét nyomon követő sorozat segítségével megismerheti az ezerarcú vidéket, ahol csak a változás állandó.

Varázslatos vadon
Fotó: NatGeo Wild

Vad Hawaii – Hawaii egy vad és zabolátlan paradicsom, mely ma is folyamatosan változik. A szigetcsoport hétmillió évvel ezelőtt kopár, füstölgő – mindössze lávával és salakkal borított – vulkáni kúpként emelkedett ki a Csendes-óceán vizéből, ám mára a földkerekség egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb élőhelyévé változott. A National GeographicLenyűgöző képsorok a Dunáról és Budapestről!. gyönyörű sorozata e messze földön híres csodavilág születését meséli el.

Varázslatos vadon
Fotó: NatGeo Wild

Varázslatos vadon
Fotó: NatGeo Wild

Vad Kongó – Utazzon végig AfrikaTíz év alatt eltűnt az afrikai elefántok kétharmada. legbővizűbb folyója mentén, és ismerje meg a fekete kontinens szívének lenyűgöző élővilágát! A kétrészes minisorozatban eget elsötétítő denevérrajok, az oxigént a levegőből nyerő közép-afrikai tüdőshalak és kétmázsás gorillák közt törjük az utat a zambiai forrástól az atlanti-óceáni torkolat felé.

Vad Gabon – Gabon az egyik „legzöldebb” ország Afrikában, tengere és vizei pedig ökológia szempontból kiemelt fontosságúak. A sorozat felhívja a figyelmet az itt élő cápákLessen be Ön is a cápák közé egy látványos 360 fokos videón keresztül. , púpos bálnák és egyéb fajok védelmére, amely kiemelt jelentőségű a Föld ökoszisztémájának megőrzése szempontjából.

Vad Mocsárvidékek – Vadak, barátságtalanok és megközelíthetetlenek, ennek köszönhetően máig érintetlenek, és paradicsomi állapotokat őriznek az észak-amerikai mocsárvidékek. Kalandozzon el a NetGeo Wilddal két valószínűtlen mesevilágba, ahol halak, szarvasok, feketemedvék és aligátorok élnek.

Varázslatos vadon
Fotó: NatGeo Wild

További információk: a NatGeo weboldalán

Forrás: NatGeo Wild


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!