14 percen múlik a karambol a Földdel – Nézd meg élőben!

aszteroida-kozelseg

Tizennégy percet téved csak az a háztömbnyi kisbolygó, ami péntek este száguld majd el a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. mellett. A szakértők szerint az 1908-as tunguszkai eseményhez hasonló pusztítást okozna, ha becsapódna. Viszont hiába jön közel, megfigyelni nem egyszerű.

A 2012 DA14 katalógusjelű kisbolygó pályája a Föld mellett vezet el, közelebb, mint ahol a HoldA nap képe - Holdfelkelte. , sőt, mint ahol egy átlagos műhold kering. A fejlett távcsövek korában még egyetlen, ilyen nagyságú aszteroidaEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. sem jött ilyen közel. A legkisebb távolság 27 700 kilométer lesz, magyar idő szerint este 20:24 perckor, sajnos azonban hazánkból nézve ekkor még nem lesz látható a negyvenöt-ötven méteres, szilikátos összetételű kisbolygó. A szikladarab pályáját nehéz teljesen pontosan meghatározni, ugyanis a Föld gravitációs mezője miatt folyamatosnak mondhatók a kis mértékű változások, de az biztos, hogy a látszólag délről északra haladó, mozgó csillaghoz hasonló égitest 20:35-kor emelkedik a látóhatár fölé.

Az objektum nagyjából kilenc órára ér olyan magasságba, hogy a földi légréteg ne akadályozza túlságosan a megfigyelést, ekkor a Szűz (Virgo) és a Bereniké haja (Coma Berenices) csillagképek között érdemes keresni. Résen kell lenni, a kisbolygó fényessége ugyanis a várhatóan 7,2-8-as magnitúdó lesz, vagyis szabad szemmel még a legsötétebb égbolton, legideálisabb légköri viszonyok között sem lenne látható. Szerencsére azonban egy egyszerű távcsővel (csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ász szakzsargonnal binokulár) már van esélyünk, azonban még ekkor is kell némi szerencse a megfigyeléshez.

Ha nem szeretnél lemaradni az eseményről, akkor nézd itt élőben a NASAEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. közvetítését ma este:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!