Zászlós farkú kolobusz született karácsonykor Nyíregyházán

Karácsonykor jött a világra a Nyíregyházi Állatpark legújabb kis jövevénye, egy zászlós farkú kolobusz kölyök, aki napjait még szorosan az anyjához bújva tölti.

A zászlós farkú kolobusz, más néven gereza (Colobus guereza) Közép-Afrika egyenlítői területein, elsősorban bambusz- és esőerdőkben él. Nappali életmódot folytató, fán élő majomfaj. Megtalálhatók száraz, nedves, vagy ártéri erdőkben is, melyek lehetnek az alföldön, de akár 3300 méteres magasságban is. Kis kóborlási területén még kisebb territóriumot alakít ki, amelyet nagy figyelemmel őriz. A felnőtt hím gyakran feltűnősködik, amikor a fák koronájában nagyokat ugorva a territórium határait jelöli. Ugatásszerű hanggal is felhívja magára a figyelmet. Hüvelykujjuk hiányzik, vagy csak egy kinövés található helyén. Ennek oka valószínűleg az, hogy így alkalmazkodott a fák közötti gyors mozgáshoz.

A Nyíregyházi Állatpark kolobusza öleli magához néhány napos, karácsonykor született kölykét (MTI Fotó: Balázs Attila)

MTI Fotó: Balázs Attila

A természetben a 8–15 állatból álló kolobusz csoportok élén egy-egy nőstény áll. Idejük nagy részét nappal a fák tetején ülve töltik, éjszaka pedig alszanak, ám ilyenkor is mindig van egy egyed, aki a ragadozókat figyeli. A felnőtt egyedek színe fekete-fehér, arcuk szürke és szőrtelen, farkuk végén pedig nagy fehér bojt található. Az újszülöttek ezzel ellentétben életük első heteiben szinte teljesen fehér színűek, rózsaszínű arcuk, kezük, lábuk és füleik kivételével. A nőstény hat hónap után egy utódot hoz a világra. A nőstények 4, a hímek pedig 6 éves korukban válnak ivaréretté. A természetben 20, állatkertekben pedig 29 évig is élhetnek.

kolobusz-csapatZászlós farkú kolobuszok a természetes élőhelyükön (Fotó: Wikipedia/Daryona)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!