Új dinoszauruszfajt azonosítottak Kínában, mely igencsak meglepte a kutatókat

Új, különleges dinoszauruszfajt azonosítottak Kínában: fiatal korában fogai voltak, amelyeket húsevéshez használhatott, később csak a növényevésre alkalmas csőre maradt – írta a BBC News.

A kövületek alapján élt olyan dinoszaurusz, amelynek serdülőként foga volt, azzal ette a húst, felnőtt állatként azonban a csőrével fogyasztotta a növényeket – írták a kutatók a Current Biology című tudományos lap aktuális számában. A felfedezés azért meglepő, mert egyetlen más hüllőnél sem tapasztaltak még ilyet. A Limusaurus inextricabilis mintegy 150 millió éve élt a mai Kína területén. Első kövületeit nagyjából tíz éve fedezték fel.

dino
Forrás: Yu Chen

“Eleinte azt hittük, két különböző ceratosurusféléről van szó, az egyik fogas volt, a másik fogatlan. Két külön fajként kezdtük leírni őket” – mesélte a BBC-nek Szuo Vang, a Pekingi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Később vették észre, hogy a “két állat” feltűnően hasonlít egymásra, kivéve a fogakat. Azt állapították meg, hogy a dinoszaurusz felnőve elveszítette a fogait. Ez az első hüllő, amelyre ez jellemző.

“Semmi ilyesmit nem láttunk eddig a gerincesek kövületeit tanulmányozva. A maiak közül is egyetlen egy szárazföldi állat ilyen, a kacsacsőrű emlős” – mondta Stephen Brusatte, az Edinburghi Egyetem tudósa, aki nem vett részt a kutatásban. A Limusaurus, vagyis mocsári gyík a hüllőmedencéjű, két lábon járó dinoszauruszok egy régi és elég primitív faja. Ahhoz a csoporthoz tartozik, ahová a közismert ragadozók, a T. Rex és a Velociraptor is.

Az új faj felfedezése segít megmagyarázni, hogyan alakult ki az evolúció során a madarak csőre. A modern állatok körében gyakoribb a felnőttkori fogvesztés, egyes hal- és kétéltűfajok, valamint a kacsacsőrű emlős is így fejlődik.

kacsacsoruFotó: Wikipedia/Brisbane City Council/Flickr

MTI, BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!