Ügyes eszközhasználó egy veszélyeztetett varjúféle

Ügyesen használ apró botokat és egyéb eszközöket a nehezen elérhető táplálék megszerzéséhez egy Hawaiion honos veszélyeztetett varjúféle (Corvus hawaiiensis) – állapították meg a kutatók. Az Alala néven ismert madár mára teljesen kipusztult a vadonból. A Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői ezért 104 fogságban élő példányt vontak be a kísérleteikbe. A szakemberek húsdarabokat tömködtek egy fúrt lyukakkal és természetes hasadékokkal teli farönkbe, amelyet aztán felszolgáltak a madaraknak.

alala-4

Az állatok látták a húscafatokat, de nem tudták elérni azokat pusztán a csőrükkel. A varjak nagy többsége – a felnőtt példányok 93, a fiatalabbak 47 százaléka – a csőre ügyében lévő apró botokkal, vagy egyéb természetes eszközökkel, például növénydarabokkal kezdte el kipiszkálni a zsákmányt. A madarak olykor még alakítottak is az eszközökön: megrövidítették a túl hosszúnak bizonyult botokat.

alala-2

“Az eszközhasználat rendkívül ritka jelenség az állatvilágban”- jegyezte meg a tanulmányt vezető Christian Rutz, a skóciai St Andrews Egyetem evolúciós ökológiával foglalkozó szakembere. Az Alala a második varjúféle, amelyről kiderült, hogy ügyes eszközhasználó. Az Új-Kaledónián honos új-kaledón varjú a kidőlt fákban és a növényzetben megbúvó rovarok és egyéb zsákmányok kibányászására használ különféle eszközöket. Mindkét varjúféle szokatlanul egyenes csőrrel rendelkezik, ami a kutatók szerint talán azért alakult így az evolúció során, hogy képesek legyenek megtartani az eszközöket.

alala-3

A szakemberek jelenleg az Alalák megóvásán dolgoznak. A megmaradt 131 példány egy hawaii és egy maui intézményben él. “Egy sor tényező hozzájárulhatott a madarak számának hanyatlásához a 20. század végén, köztük a természetes élőhelyük megváltozása és különböző betegségek”- magyarázta Rutz. A kutatók szaporító programba kezdtek és a terveik szerint még idén szabadon engednek néhány, fogságban nevelt példányt a Hawaii-szigeteken, hogy új vadon élő populáció jöhessen létre.

alala

Az emberek a legügyesebb eszközhasználók, ám legközelebbi rokonaink, a csimpánzok is ügyesen használnak botokat hangyák, termeszek és méz megszerzéséhez. A csuklyásmajomformák és makákók köveket használnak a kemény héjú magok és páncélos állatok feltöréséhez. A dögkeselyűk és a feketemellű kányasasok ugyancsak kőeszközökkel nyitják fel a madártojásokat. Sőt, még néhány gerinctelen állat is használ eszközöket.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!