Szűznemzéssel hozott világra utódokat egy állatkertben élő komodói sárkány

“Szűznemzéssel” hozott világra utódokat egy nőstény komodói varánusz a tennessee-i Chattanooga Állatkertben. A Charlie nevű nőstény sárkánygyík először hozott világra utódokat, három hím kölyköt, amelyek az Onyx, Jasper és Flint nevet kapták – számolt be róla a CNN.

A természettudósok szerint a partenogenezis, vagyis a szűznemzés képessége azért előnyös a komodói sárkányok számára, mert számos szigetből álló élőhelyükön könnyen kerülhetnek olyan környezetbe, ahol nagyon kicsi az esély arra, hogy a párok találkozzanak.

 Charlie nevű nőstény három utódot hozott világra (Forrás: Chattanooga Zoo)

A szakemberek szerint a szűznemzés rendkívül ritka a gerinceseknél, mindössze 70 fajnál fordul elő, ami a gerincesek 0,1 százalékát jelenti. A partenogenezis egy olyan túlélési stratégia, genetikai jelenség, ami biztosítja az állatok szaporodását, hím egyedekkel történő párzás nélkül, tehát az állatok egyedfejlődése csak a nőstények petesejtjéből indul meg, a hímivarsejtek nélkül.

A különleges kis varánuszok tavaly szeptemberben születtek, de az állatkert csak most, a DNS-tesztek elvégzése után tudta megerősíteni, hogy nem Charlie hím partnere volt az utódok apja. Dardenelle Long, az állatkert elnöke elmondta, hogy nagyon izgatottak voltak a fejlemények miatt, különösen, mivel a komodói sárkány a veszélyeztetett fajok közé tartozik, és szaporodásuk nagyon fontos a fennmaradásuk szempontjából.

Our Komodo Dragon hatchling DNA results are in!
*Maury Voice* Kadal, you are NOT the father!

In September 2019, we…

Közzétette: Chattanooga Zoo – 2020. február 28., péntek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!