Szent fa az út közepén

Az autósok méltatlankodnak a thaiföldi Kanchanaburiban, hogy nem lehet használni egy utat, aminek közepén egy fa áll, miközben a helyi hivatalnokok szerint ez így van jól, a fát nem lehet kivágni. Ez ugyanis egy szent fa. – írja a Bangkok Charlie, a Thai blogon

2

Közelebbről megnézve lehet látni, hogy bódhifa, a buddhisták szerint pedig Buddha egy ilyen fa alatt meditálva világosodott meg. Thaiföldön nagyon sok helyen látni ilyen fákat, amelyeket sokszor arról lehet megismerni, hogy mindenféle színes szalaggal körbe van tekerve a testük. Az emberek imádkoznak hozzájuk, kapnak felajánlásokat, friss virágokat, füstölőt. Néha felakasztva körbe női ruhákat lehet látni – ez jelzi, hogy a helyiek szerint női szellem lakozik a fában.

1

Kanchanaburiban ez a bizonyos fa a betonút építése előtt ott állt, a korábbi földút közepén, a helyieket nem zavarta, kerülték motorral, autóval jobbra-balra.  A helyiek szerint egy idős szellem lakik a fában. Sokan jöttek már ide lottószámokért és nyertek később, többen pedig szerencséért imádkoztak a fához. Az azonban nem világos, hogy ha az emberek jobbra és balra is tudnak kerülni a betonút mellett, akkor miért nem terveztek ide eleve egy elágazást? Így a fa is megmaradna, vezetni is lehetne, és legalább lassítaná a száguldozókat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!